Franskklassen på Eidsvåg skole skal til Nice og ta en smugkikk på Bergens fremtid.

– Vi skal se den nye Bybanen i Nice. Vi skal se fremtiden til Bergen, sier Terje Valen, fransklæreren på Eidsvåg ungdomsskole.

Felles prosjekt

9.klassingene skal besøke en skole i Nice, og skal sammen med dem lage et prosjekt som handler om hvordan det er å være en ung jente der de bor.

– Vi skal lage prosjektet ”Unge jenters liv i to kystbyer i Europa” sammen med franske elever i Nice. Mine elever skal skrive fransk, mens de franske elevene skal skrive engelsk, sier Terje Valen.

Terje og konen er de eneste voksne reisende, og han tror det vil gå bra, selv med 10 jenter å holde styr på. Gruppen reiser i mai, og skal bo på hotell i Nice i åtte dager.

– Jeg tror det går greit, jeg har vært der mange ganger før og er godt kjent, sier Valen.

Fyrstepalasset i Monaco

– Jeg gleder meg mest til å gå på stranden og spise is, sier Therese Jordal (14).

– Jeg vil bli brun, sier Nora Hansen (14).

I tillegg til noen timer på stranden skal jentene til Monaco og se fyrstepalasset, besøke Sjøfartsmuseet og en parfymefabrikk.

– Vi skal også se på et utendørsteater. Det er et gammelt romersk anlegg som er over 2000 år gammelt, forteller læreren og legger til at historielæring er en del av opplegget.

Stipend fra Vest-Agder

Trollstipendet er noe av grunnen til at klassen kan reise. Det har de fått fra Fylkesmannen i Vest-Agder og er et stipend som kun blir utdelt til studiereiser til Frankrike etter en streng søkeprosess.

– Jeg har fått stipendet flere ganger før, sier Valen.

Eidsvåg-jentene skal også besøke en fransk elevs familie og hjem, og bli kjent med dem på egenhånd.

– Jeg gruer meg til det, det er skummelt å besøke dem helt alene. Kanskje vi kan være to og to, sier Therese.

Med Terje Valens franske musikk i bakgrunnen konkluderer jentene med at de er sikre på at det vil bli en lærerik og gøy tur.

Reisebrev fra jentene kommer senere.

GLEDER SEG: Her er reisefølget med Terje Valen i spissen som gleder seg til den lenge planlagte turen. Øverst f.v.: Maren B. Hansen (15), Silje Eian (14), Frida Jogole (14), Julie-Mari Marøy (14) og Therese Jordal (14). Nederst f.v.: Yvonne Vaksdal (14), Vilde Katrine Angerman (14, Victoria D. Huseklepp (14), Julianne Jenssen (14) og Nora Hansen (14).
Linn Marie S. Jenssen
DISKUTERER: 9.klassingene snakker om hva de gleder seg til å gjøre i Frankrike. F.v.: Julie-Mari Marøy, Frida Jogole, Silje Eian, Therese Jordal, Maren B. Hansen, Nora Hansen, Vilde Katrine Angerman, Julianne Jenssen, Victoria D. Huseklepp og Yvonne Vaksdal.
Linn Marie S. Jenssen
FRANSKE VERB: I fransk-klasserommet pleier jentene å øve på forskjellige franske verb som henger på veggen bak dem.
Linn Marie S. Jenssen