I dag gjennomfører SVs stortingsgruppe en privat høring om regjeringens forslag om å flytte åtte statlige tilsyn ut av Oslo. Regjeringen trenger støtte fra enten SV eller Ap for å få flertall for å flytte tilsynene ut fra Oslo.

SV har satt av fire timer på å høre på de forskjellige tilsynene og deres ansatte, men bare 45 minutter på å høre på representanter fra de åtte byene som håper på å bli vertskap for tilsynene. De åtte byene er stort sett representert av sine ordførere. Noen byer møter med to og tre representanter. Finansbyråd Trond Tystad kan ikke regne med å få snakke mer enn fem minutter.

— Fordel med avstand

— Jeg går ut ifra at vi bare har fått 45 minutter av praktiske grunner. Jeg tror SV forstår at vi skal snakke på vegne av hundre tusener, mens tilsynene snakker for noen få tusener, sier Trond Tystad til Bergens Tidende.

— Hva er ditt hovedargument for at Konkurransetilsynet bør til Bergen?

— Dette er en del av en pakke, som samlet er et viktig grep for å etablere arbeidsplasser utenfor Oslo. Konkurransetilsynet passer godt inn med tanke på byens utdanningsmiljøer, Handelshøyskolen og det juridiske fakultet. Og i Oslo er det et problem å holde på arbeidskraften.

Og det er en fordel at det er avstand mellom tilsynet og konsernledelsene, sier Tystad.

— Skal du også møte Arbeiderpartiet?

— Vi har hatt samtaler med Trond Giske, og vi har nær kontakt med Ap og de andre partiene, sier han.

— Og kan jeg bare si en ting til. Dette er et viktig distriktspolitisk løft. Vi forventer at SV som er opptatt av fordeling støtter denne politikken, legger han til.

Har ikke bestemt seg

SVs nestleder av Familie-, kultur- og administrasjonskomiteen May Hansen opplyser at det er praktiske grunner til at byene får så lite taletid.

— Men vi har hatt kontakt med mange underveis, og tar gjerne imot besøk, sier hun. SV vil vurdere flytting av hvert tilsyn hver for seg.

— Men vi har et program som sier at vi er for en utflytting og et desentralisert tilbud, sier Hansen.