Litt over tre år etter at Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død, skal politiet på nytt gjøre en rekonstruksjon av åstedet dødsdagen.

— Vi gjør det for å belyse saken videre, sier Asbjørn Onarheim, politiadvokat og leder for etterforskningen.

En 32 år gammel mann sitter varetektsfengslet på sjette uken, siktet for drap og innbrudd. Han ble pågrepet 20. oktober i år, etter at DNA-spor ga delvis treff opp mot hans profil.

I den første etterforskningen, i ukene etter dødsfallet, var også Kripos med på rekonstruksjon. Siden ble saken henlagt.

Dette er den første rekonstruksjonen i den nye etterforskningen, etter at saken ble gjenopptatt i mai i år.

Siktet ikke med

Den siktede 32-åringen vil ikke være med på rekonstruksjonen.

— Han hevder ikke å ha vært i nærheten av huset, så da er det ikke noen vits å ha ham med, sier Onarheim.

32-åringen fra Litauen bodde en stund i sokkelleiligheten. Han var en periode på noen måneder samboer med Monikas mor. Mannen er tidligere dømt for vold i Litauen.

Han har hele tiden nektet enhver befatning med Monikas dødsfall. Hans forklaring er at han bevegde seg fra Fana til Bergen sentrum morgenen Monika døde. Han ble filmet av overvåkningskamera i Bergen sentrum rundt klokken 10.30.

Samtidig finnes observasjoner av en uidentifisert mann på Berge litt etter klokken 8.30, morgenen Monika døde. Åtteåringen var syk og derfor hjemme mens moren gikk på arbeid.

Rundt 8.45 ringte Monika til moren flere ganger på få minutter, uten hell. Da moren kom hjem på ettermiddagen, fant hun åtteåringen død. Det er denne situasjonen politiet skal rekonstruere.

Nye vitner har meldt seg

Formelt ble saken henlagt som selvmord 15. august 2012. Blant annet mente politiet at Monika selv kunne ha knust en rute i ytterdøren. De mente videre at hullet i ruten var for lite for at en innbryter kunne ha stukket en hånd uskadd gjennom hullet.

Men på et bilde fra en tidligere rekonstruksjon, er det derimot synlig at en Kripos-tekniker strekker hånden usåret gjennom ruten.

Politiet etterlyste denne uken flere vitner, etter at de sitter på syv uidentifiserte observasjoner i området rundt åstedet.

Ifølge politiet har to nye vitner meldt seg i etterkant.

— Vi er fortsatt interesserte i alle som har vært i området den dagen, og er takknemlig for all hjelp, sier Onarheim.

Et 70-talls vitner er blitt avhørt siden saken ble gjenåpnet.