Sannsynligheten for at 42 år gamle Refsdal skulle bli kalt ut på heimevernsøvelse var liten. Hans HV-avdeling har ikke vært ute siden 2008, og han er blant de eldste menige soldatene i HV.

Da han fikk beskjed om at han i sommer likevel skulle ut på HV-øvelse, men bare for hjelpe til under Landsskytterstevnet på Terningmoen, ble han provosert.

— Jeg mener dette er feil bruk av ressurser. Når HV trekker folk ut av arbeidsplasser og privatliv må de tilby det beste de har av trening. Det kan et skytterstevne umulig være, sier Refsdal.

Han søkte om å få slippe skytterstevnet og i stedet øve med en annen HV-avdeling, men fikk nei. Da satte Refsdal seg ned og regnet på hvilke beløp arbeidsgivere i praksis sponser skytterstevnet med. Regnestykket viser at arbeidsgiverne belastes med 2000-3000 kroner pr. soldat pr. dag. Med 6500 deltakere på stevnet blir dette mellom 567 og 843 kroner pr. skytter.

  • HV graver sin egen grav. Jeg er interessert i forsvar og vil ha et HV det står respekt av.

Til tross for økende protester mot deltakelse på Landsskytterstevnet, holder Forsvaret på at de gir en viss militær trening.

  • Uten Forsvaret hadde det ikke vært mulig å avvikle Landskytterstevnet, sier Bjarne Refsdals lokale HV-sjef, Nils Arne Skaret.