Byens studenter har merket at bassenget i det nye studentsenteret på Høyden har holdt stengt siden 30. november. Hovedårsaken er at Studentsamskipnaden (SIB) er i ferd med å installere et helautomatisk overvåkingssystem for å bedre sikkerheten. Totalt 12 kameraer, halvparten av dem under vann, skal overvåke bassengbunnen.

— Hvis en person blir liggende på bunnen i 15 sekunder går alarmen, forklarer idrettssjef i SIB, Bård Johansen.

En skjerm vil vise badevaktene nøyaktig hvor personen befinner seg, og i løpet av 15 ytterligere sekund skal de være i stand til å få personen opp til vannoverflaten.

— Muligheten for å oppdage potensielle drukningsulykker øker betydelig. I dag regner vi med at én badevakt kan holde øye med 18 prosent av bassenget. Ved hjelp av 12 kameraer dekker man nå 98 prosent av bassenget, sier Johansen.

Tredje i sitt slag i Norge

Systemet som nå installeres er utviklet av det amerikanske selskapet Poseidon, og er det tredje av sitt slag i Norge. Det finnes flere lignende system, og den norske leverandøren Davo leverte til åtte badebasseng i fjor. I Bergensområdet er det foreløpig bare Sentralbadet som har et lignende system.

Bassenget på Høyden blir stadig mer populært, og Johansen regner med inntil 80.000 besøkende i løpet av året som kommer. Ifølge idrettssjefen har det foreløpig ikke vært farlige situasjoner i studentbadet, men han er ikke i tvil om at det vil oppstå.

— Det forekommer i alle basseng. Vi har en fordel ved at vi har en yngre målgruppe, som gjerne er friskere. Likevel har vi valgt å gjøre dette.

Per Rune Eknes, president i Norges Svømmeforbund, er positiv til at slike sikkerhetssystemer blir mer utbredt.

— De er til stor hjelp i forhold til sikkerhet. Men man kan aldri gå vekk fra at man har folk som passer på i tillegg, presiserer Eknes.

Kutter bemanning

Overvåkingssystemet koster SIB over 750.000 kroner, i tillegg kommer monteringsarbeidet. For å finansiere dette, kutter de samtidig i bemanningen fra to badevakter til én i de minst folksomme periodene på formiddagen.

— Det er et helautomatisk system, som gjør at det ikke er nødvendig gå rundt i bassenget hele tiden. Nå kan badevaktene variere med å overvåke fra et tilstøtende rom. Dette er også et viktig HMS-tiltak for de ansatte, som jobber i et miljø med mye varme, høy luftfuktighet og støy.

- Hvorfor installerer dere dette nå, og ikke da bassenget var nytt for et halvannet år siden?

— Vi kunne ha gjort det billigere dersom vi hadde installert det i byggefasen, men systemene er hele tiden i utvikling. Nå har vi fått erfaringer, og ser at vi kan gjøre driften mer effektiv.

Han tror mange flere badeanlegg vil følge etter.

Ikke mulig å zoome

Han frykter ikke at brukerne av bassenget vil føle at de blir «spionert» på.

— Personvernet er godt ivaretatt med dette systemet. Skjermene viser bildet i svart/hvitt, man kan ikke zoome og det er ikke mulig å identifisere personer, sier Johansen, som har sett systemet i full drift.

Det blir heller ikke dyrere for studentene å svømme når bassenget står klart rundt 10. januar, lover Johansen.

Mens bassenget er stengt, gjennomfører SIB også årlig renovasjon av bassenget. Samtidig blir en mindre lekkasje i flisene rundt bassengkanten, rettet opp. Sist bassenget holdt stengt var i mars, da en større lekkasje ble oppdaget. Det 25 meter store stålbassenget skal nå være helt tett.

Føler du deg tryggere med overvåkningskamerar under vann? Si din mening.

MÅLFRID BORDVIK
MÅLFRID BORDVIK