— Vi har hatt flere stygge ulykker i det siste. Når man blir påkjørt i et forgjengerfelt er det fort gjort å bli skadet for livet, eller det som verre er. Derfor skjerper vi nå overvåkingen, sier politioverbetjent Bjørn O. Johnsen.

De nærmeste dagene og ukene vil sivile patruljer utstyrt med videokamera være til stede ved flere gangfelt i byen. På den måten håper politiet å få has på dem som er for dårlige til å stoppe.

Bare den siste uken er to kvinner blitt skadet etter påkjørsler. Det er vanlig at bilstene hevder at de ikke så personene som krysset veien, men ifølge Johnsen holder ikke denne unnskyldningen. Selv ikke i beksvart desembermørke.

Mister lappen

— I det været vi har det nå kan det være svært vanskelig å se myke trafikkanter. Likevel er det bilistenes ansvar. Dersom de ikke klarer å ha oversikten over folk i et gangfelt, kan de heller ikke kjøre bil. Regn og mørketid krever at man skjerper seg mer enn vanlig, sier politioverbetjenten.

Straffen er hard for de som kjører på noen i fotgjengerfeltet. Førerkortet blir automatisk beslaglagt og blit borte i minst seks måneder.

— Vi ser svært alvorlig på denne typen ulykker, sier Johnsen

Julestress gir ulykker

Han oppfordrer sjåførene til å tilpasse seg kjøreforholdene ved å sette ned farten. Dessuten bør de stresse mindre.

— Mange av dem som er involvert i påkjørsler har det travelt og er på vei til noe de skal rekke. Jeg utelukker ikke at julestresset kan føre til flere ulykker, sier politioverbetjenten.

Selv om det er bilistene som har hovedansvaret, oppfordrer Johnsen fotgjengere og syklister til å bruke reflekser i mørket.

— Alt for mange neglisjerer verdien av dette, og da snakker jeg om verdien av sitt eget liv, sier han