Brann— og tyveriavsnittet ved Bergen sentrum politistasjon har merket en kraftig økning i innbruddene ved de sentrale parkeringshusene i byen. Nærmere 60 ganger det siste året har bileiere anmeldt tyveri som har skjedd i et p-hus.

– Bare det siste halve året har vi hatt 28 fra garasjeanlegg. Det er særlig Grieg-parkeringen, Klostergarasjen og Jægergarasjen som har vært utsatt, sier politioverbetjent Siri Doksæter.

Videoovervåkes

Til sammen ble det i fjor anmeldt over 500 bilinnbrudd i Bergen. Dermed er over 10 prosent av innbruddene fra garasjer der du betaler for å la bilen stå trygt.

– Det er først de siste årene tyvene har sett garasjeinnbrudd som en mulighet. Det er ganske risikabelt for dem. Disse garasjene er godt trafikkerte, sier Doksæter.

De er også godt videoovervåket. Men opptakene fra overvåkingskameraene blir tatt vare på i syv dager av personvernhensyn.

– Dermed skal vi få inn anmeldelsen ganske fort om vi skal få se opptakene. Ofte kommer anmeldelsene inn lenge etter at opptakene er slettet, sier Doksæter.

Gjem verdiene

Den smarteste måten å unngå innbruddene, sier hun, er å ikke ha verdigjenstander synlige i bilen.

– Vi har pågrepet en person for bilinnbrudd i garasjeanleggene, uten at vi kan knytte ham helt til dem, sier Doksæter.