— Jeg håper det kommer masse kreative mennesker som har lyst til å lære seg musikkproduksjon, sier Bjarte Ludvigsen. Etter mange år som musiker og produsent med eget studio, er han klar for å ta på seg en ny hatt: Bjarte skal bli lærer.

Fra høsten av blir han ansatt på full tid hos privatskolen Noroff-instituttet. Da starter nemlig skolen et nytt undervisningstilbud i sine lokaler i Industrihuset på Møhlenpris: «Digital lyd og musikkproduksjon». Det er satt av plass til tjue elever som får lære seg alt om å produsere musikk med moderne datateknologi.

Med de siste års revolusjon innen digital teknologi er man nemlig ikke avhengig av et dyrt studio fullt av utstyr for å spille inn musikken sin.

— Nå er det sånn at omtrent alle har en pc. Så hvis man sysler med ideen om å lage musikk, hvorfor ikke bruke den? Og med digitalt utstyr har man mye flere muligheter enn med analogt, selv om vi kommer til å snakke om det også.

Introduseres for miljøet

— Dette skulle kommet for lenge siden. Og det er med på å styrke Industrihuset som et spennende sted å være, sier Geir Johannessen, daglig leder for skolen.

Også Johannessen er erfaren bergensmusiker, med bakgrunn fra bandet Trio Gallini. Han har drevet studio selv og ser nå frem til å hjelpe unge musikkinteresserte forbi mange av frustrasjonene som kan dukke opp i møte med både datateknologi og musikkbransje. For eksempel når et band skal gjøre sine første studioinnspillinger.

— Hvis et av bandmedlemmene går her, bruker de mindre tid på å sette seg inn i ting i studio - og det kunstneriske kommer bedre frem. Og de unngår å miste styringen, sier Johannessen. Han og Ludvigsen vil også bruke sine kontakter til å gjøre elevene kjent med byens etablerte musikkmiljø. Man trenger ikke engang forlate Industrihuset for å treffe Mikal Telle, produsentene Yngve Sæthre og Jørgen Træen eller popgruppene Ephemera og Röyksopp. Interessen er visst stor, for kurset er allerede halvfullt.

— Jeg tror det er utrolig mange som driver med musikk og har lyst til å lære seg dette - å kunne lage et ferdig produkt hjemme, bruke PC-en som et kreativt verktøy. Og folk har lyst til å være i Bergen, ikke måtte dra til Oslo.

GIR LYDOPPLÆRING: Daglig leder ved Noroff-instituttet Geir Johannessen (nærmest) og musiker/produsent Bjarte Ludvigsen står bak et nytt studietilbud i digital lyd- og musikkproduksjon. FOTO: ARNE NILSEN