I et brev som Helsetilsynet sendte Os sjukeheim i går, ber de om kopi av «fullstendig journal» for den avdøde pasienten det siste halve året.

— Vi må se på den pleie og behandling som pasienten fikk den siste tiden. Saken, slik den er fremstilt i media, fremstår svært uvanlig og må absolutt tas på alvor. Jeg kan ikke huske en tilsvarende sak fra mine ti år som fylkeslege, sier Helga Arianson.

Gjennomgår rutiner

Noe av hensikten med journalgjennomgangen skal være å få dokumentert det som kan ha vært av kontakt mellom den drapsforsøk-siktede helsearbeideren og den nå avdøde pasienten.

Helsetilsynet er selvfølgelig også interessert i om det er nedtegnet noe fra 2. juledag, da helsearbeideren angivelig ble observert med en pute i hånden inne på rommet til den 74 år gamle dødssyke pasienten.

Fylkeslege Arianson understreker at journalgjennomgangen bare er en del av tilsynssaken som nå er opprettet mot den kvinnelige helsearbeideren.

  • På grunn av sakens alvorlighet går vi bredt ut. Vi vil kartlegge alt som finnes av fakta, også rundt den påståtte hendelsen 26. desember. Videre vil vi se på om det er gitt forsvarlig pleie og behandling, og gjennomgå sykehjemmet og deres rutiner, sier Arianson.

- Har et alkoholproblem

Hjelpepleieren selv har nektet for anklagene mot henne.

— Jeg er blitt rådet til ikke å lese noen aviser om det som står om denne saken. Akkurat nå orker jeg ikke å forholde meg til saken. Alt må tas via min advokat, sier helsearbeideren.

  • Hvilken kommentar har du til opplysningene om at du var ruset på jobben?
  • Jeg har vært til behandling for mine alkoholproblemer. Jeg har vært åpen om dem med ledelsen på arbeidsplassen,. Mer har jeg ikke lyst til å si, sier hjelpepleieren.

Hun er likevel klar på at hun var helt klar i hodet da hun var på vakt selv om hun hadde drukket noe alkohol. Alkoholen skal ha vært noe konjakk som egentlig var ment for kos til pasientene.

Meldte fra altfor sent

BT er kjent med at politiet reagerer på at de ikke ble varslet om det som skal ha vært et kvelningsforsøk på et tidligere tidspunkt.

  • Det er klart at det er en fordel for politiet å bli varslet så tidlig som mulig i en kriminalsak, sier Os-lensmann Rasmus Dalen.

Fylkeslegen i Hordaland, Helga Arianson sier det samme.

  • Hendelser som antas å kunne være straffbare, skal etter mitt syn meldes politiet så snart som mulig. Bare på den måten kan politiet komme raskt nok til for å gjøre sine nødvendige undersøkelser, sier hun.

Ifølge helse- og sosialsjefen i Os, Nils-Petter Borge, er saken ved Os sjukeheim enestående.

  • Mistanke om drapsforsøk har vi ikke vært borti tidligere. Meg bekjent har det heller ikke vært mistenkelige dødsfall ved pleieinstitusjoner i Os, sier Borge.

Os-ordfører Terje Søviknes sier de ser frem til å svare på alle spørsmål Helsetilsynet måtte ha.

  • Vi vil ha alle fakta på bordet og avdekke det som er å avdekke.