Flyvraket ved Volavatnet på Voss blir trolig hentet ned av et helikopter torsdag ettermiddag. Politiet er i dialog med forsikringsselskapet som har ansvar for vraket.

— Vi jobber med å få vraket ned. Det er førsteprioritet akkurat nå, sier lensmann på Voss, Ivar Hellene, som håper de får det til i ettermiddag.

Klokken 16 er flyet fortsatt ikke fraktet ned.

Flyet boret seg delvis gjennom isen og ned i et snølag da det styrtet mandag, og cockpiten ble begravd under isen. Flyvraket er nå gravd ut og står ved Volavatnet på vel 900 meters høyde.

— Det er meldt dårlig vær til helgen, og i det terrenget, med mye snø og vind, vil flyet bli begravd ganske fort. Vi bør få det ned nå, sier han.

Fant ingen feil

Lensmannskontoret på Voss skal undersøke flyvraket med bistand fra havarikomiteen til Norsk luftsportsforbund. Da sistnevnte var på funnstedet onsdag, fant de ingen feil med flymaskinen.

Undersøkelsesleder Tormod Veiby sier til BT at de ikke vil foreta noen undersøkelser på flykroppen i dag eller i dagene som kommer.

Bilder og notater som ble gjort på stedet onsdag, skal sammenstilles til en rapport som vil være klar om et par uker.

Men Veiby tror ikke de vil være noe klokere om to uker enn de er i dag.

— Det er bare sånn at enkelte ting finner man ikke noen svar på, sier han.

Bratt og brutalt

Han peker på at de ikke har funnet noen skader som kan ha vært på flyet forut for sammenstøtet med isen, og at det ikke er noen vitner til ulykken.

— Det finnes ingen elementer som kan fortelle i detalj hvordan denne flyturen forløp.

— Vil man aldri få svaret på hva som skjedde?

— Det skal jeg ikke forskuttere. Men det er ingen ting av det vi har funnet til nå som gir grunnlag for å slå fast noen årsakssammenheng.

Undersøkelsene som ble gjort onsdag, viste flyet var intakt og fungerende helt frem til sammenstøtet. Havarigruppen slo fast at flyet har gått i bakken i høy hastighet og i ca. 45 graders vinkel mot underlaget.

— Ut fra spor på skadestedet og ved å se på selve flyets tilstand, kan vi slå fast at det har vært et bratt og brutalt møte med isen, sa Veiby til BT i går.

Obduksjon torsdag

De to mennene som i går ble funnet omkommet i mikroflyet, ble i 15-tiden onsdag fraktet ned fra fjellet.

Torsdag skal de omkomne fraktes videre til Gades institutt i Bergen for obduksjon og identifisering.

— Vi håper å få resultatet fra obduksjonen i løpet av dagen, og har et mål om å kunne gå ut med de omkomnes identitet i løpet av kvelden, sier Voss-lensmann Ivar Hellene.