— Bra! Kjempebra! Det sier jublende klikk!, klikk!, klikk! i studio hos fotograf Lene Løtvedt i Øvregaten. Seks stylete damer i moden alder ser ut som om de aldri har gjort annet enn å posere for glanset papir.

— Bare si hva vi skal gjøre, så gjør vi det!

Ja vel, ja. Det rettes litt på utringninger og nippes til champagne.

Hvem ville tippet at de yre damene på fotografens hvite duk er solide sykepleiere og kommunale helsesøstre fra Sotra, Askøy og Eidsvåg? En klubb håndplukket av Ingunn Hansen og Bergen Storsenter til en rundhåndet «bli fornøyd med deg selv»-dag.

Hos frisør og sminkør, blant skohyller, smykkedisker og klesstativer. Sykepleierne er blitt verdensdamer på en ettermiddag.

— Dette skulle vi visst gjort for lenge siden, gløder Randi Larsen (51) og sjekker den korallrøde leppestiften.

Dokumenterer drømmedag

— Få et godt smil, jenter!

Dokumentasjon av drømmedagen hos fotograf Lene er prikken over hele alfabetet for de seks livslange venninnene.

Et venninneskap som begynte allerede tidlig på 1970-tallet, da de alle var sykepleierelever og bodde i samme hybelhus i Haukelandsbakken - i C-blokken.

Nå har de gått i klubb sammen i tretti år. På tide å slå håret skikkelig ut.

— Vi fikk kjærester samtidig, giftet oss noenlunde samtidig og har hele tiden holdt sammen, forteller Randi, som i løpet av dagen er blitt kledelig kobberrød på toppen, med matchende Askepott-sko i gull og festoppkledd i den lille svarte.

Sånn kan det gå når voksne jenter lar alle hemninger fare og melder seg når Sentrumsforeningen etterlyser dameklubber som fortjener en drømmedag.

Blant de 217 klubbene som søkte, falt juryen pladask for det tretti år gamle bildet av sykepleierstudentene fra Haukelandsbakken - «Bekkentroppen», som ektemennene visstnok kaller klubben.

— Hjelp, jeg har aldri vært så kort på håret før, måper Inger Lønning (51) når hun får se resultatet av første drømmedagsrunde hos DeCapo.

Hun har valgt en «enkel og naturlig» frisyre, og blir mer og mer Meg Ryan.

Skal bli «sporty og tøff»

— Det blir ikke for frikete, vel?

— Nei da, frisør Merethe Irgens Normann beroliger Randi Larsen med at hun skal bli både «sporty og tøff».

Etter klipping og striping, te og pepperkaker spinner de seks damene videre på turneen i kjøpesenteret - til sminking hos Esthetique, oppkledning hos Emil, utsmykning hos Bella Donna og festantrekk for foten hos Bianco.

— Vi bestemte oss for at vi ville gjøre det skikkelig når vi først gjorde det, sier senterleder Ingunn Hansen, og mye tyder på at hun holder ord.

— Målet har vært at de skal de lære seg å bli sine egne stylister, supplerer hun som har kurset dameklubben, dessuten planlagt og gjennomført opplegget, Din Stil-stylist Liv Jorunn Solstad. Hun løper mellom standplassene og passer på at fargene matcher fra øverst til nederst.

— Deilig å bli dillet med, synes Randi når sminkør Anita Bjørge går løs på henne med pudderkosten.

— Så stilige dere er, utbryter stylisten da det etter en lang dag på kjøpesenteret er klart for avgang til gruppebilde hos Lene Løtvedt - en julegave også fra henne til en forsamling jenter som absolutt ikke klarer å skjule hvor fornøyde de er med desemberlooken.

Det klarte neppe ektemennene deres heller, da de senere på kvelden troppet opp på Hotell Neptun, til hjortefilet og bli ny-skål.

SKÅL! Stylet og klar for gruppebilde hos fotograf Lene Løtvedt. Bak fra venstre Brit Roti, Kate Lohne og Randi Larsen, foran fra venstre Inger Lønning, Astrid Paulsen og Janne Fjell Lie.<br/>Foto: ODD MEHUS