-Det er en veldig spennende kvalitet på denne cognacen. Det er ikke hvem som helst som kan blande cognac, dette er gjort av fagkyndige, sa vinhandler Nicholas Maheé de Berdouaré fra vinhuset Nofra under gårsdagens presentasjon av Bergens første Cognac.

Den fagkyndige han siktet til er president i Hilton Cognac Club Ove Stave som har hatt hovedansvaret for å blande cognacen. Den er et resultat av et nært samarbeid mellom Hilton Cognac klubb og Birkedal Hartmann, som er det eldste «norske» vinhuset, etablert i 1887 med tilhold i Cognac. Under gårsdagens presentasjon var Kim Birkedal Hartmann, representant for husets fjerde generasjon, til stede på baren Femte i Andre. Også han gav uttrykk for stor glede over at Bergen nå har fått sin egen cognac. Det er samarbeidet med Birkedal Hartmanns egen kjellermester og Hilton Cognac klubb som har ført til at Bergen Cognac XO vil være registrert på Vinmonopolets bestillingslister fra 1. november.

Balansert Cognac -Alle tror det er så gøy å blande cognac, men i virkeligheten er det hardt arbeid, sa Mahé de Berdouaré:

--Man skal smake på 12-15 ulike cognac som er rundt 62-65 prosent sterke. Det blir nokså mye spytting av slikt, sa han.

Mahé de Berdouaré som selv er halvt bergenser og halvt fransk, men bosatt i Oslo, er strålende fornøyd med resultatet.

-Det er viktig at cognacen er i ballanse, som livet for øvrig. Denne er frisk og fruktig, ikke for tørr og ikke for søt, og med en lang ettersmak. Den er i ballanse, sa han, og presiserte at det ikke finnes noe Oslo-cognac.

-Det må heller aldri skje, var det en av de mange fremmøte som utbrøt.

Samtlige flasker med Bergen Cognac XO er nummererte. Tidligere samme dag hadde Hilton Cognac Club overlevert flaske nr 1 til borgermester Herman Friele, som visstnok skal ha vært begeistret for smaken.

Overskudd til veldedige formål -Har dere smakt noen av mine cognac, spurte Kim Birkedal Hartmann i samtale med dameklubben «Konjakk Klubben Grei» som hadde kommet for å overvære det historiske øyeblikket. Det hadde de ikke, men den nye Bergen Cognac XO, syntes de var «fantastisk god».

Hilton Cognac Club ble impulsivt etablert i 1999. Den begynte som en vanlig loddklubb der en ½ flaske BG XO fikk ny eier hver fredag. Etter hvert begynte klubben å reise til Cognac, og gradvis kom tanken om å lage en egen klubb-cognac, som i samråd med vinhuset Nofra utviklet seg til å bli en bycognac.

-Klubben har 10 kroner i fortjeneste på hver solgte flaske. Disse pengene har vi vedtatt å gi til veldedig formål, i all hovedsak humanitære organisasjoner i Bergensområdet, sier president Ove Stave. Klubben har enda ikke bestemt hvilken organisasjon som skal motta overskuddet og tar gladelig i mot tips fra publikum.

BRYGGEN-ETIKETT: Bergen Cognac XO har naturligvis fått Bryggen på etiketten, og fortjenesten av salget går til veldedige formål i Bergensområdet.<P/>FOTO: RUNE SÆVIG