— Et lett hus, oppdelt på en måte som harmonerer med skalaen på de øvrige hus i kvartalet, sier juryen i sin meget enstemmige kjennelse.

Med dommere, statsadvokater og lagmenn på tilhørerplass ringside, ble vinneren i Statsbyggs designkonkurranse kåret i går ettermiddag, i selveste lagmannsrettssalen i Tinghuset.

Førti firma, derav ti fra land som Italia, England, Tyskland, Sverige og Danmark, hadde sendt inn forslag, smigrende nok. Vinner ble Østgaard Arkitekter AS med postadresse Lysaker, samme firma som har tegnet Oslo tinghus.

Nærmeste lokale firma ble forresten Scandiaconsult Bergen AS, som ble hedret for prosjektet Ting 1 og innkjøpt for 50.000 kroner.

— Et godt forslag, ikke minst godt tilpasset Rådhuset, sa byråd Nils Arild Johnsen, etter å ha sett nærmere på vinnermodellen.

— Et fint bygg, og funksjonelt, var førsteinntrykket hans.

Et lite minus syntes han den smale passasjen mellom Gulating-bygget og Brannstasjonen var. Men sånt kan det jo snakkes om.

Et spennende møte

Fordi Tinghuset var blitt for trangt, gikk Statsbygg våren 2001 til innkjøp av tomten i Rådhuskvartalet, mellom Kaigaten og Christies gate, kloss i både Rådhuset og Brannstasjonen. I smørøyet i Bergen sentrum.

— En tomt som ligger i et spennende møte mellom en middelalderbydel og den moderne metropols kvadratur, sa juryformann Lyder Braathen, teknisk direktør i Statsbygg, da han presenterte prosjektet i går.

Han la til at Gulatings bygg skal være noe mer enn et vanlig kontorbygg - mest et bygg som både favner rettsbygningens funksjon og stedets ånd.

Vinneren var ikke uenig.

— Dette er et område med store byplanmessige utfordringer, man skal være både stor og liten på én gang, sa Terje Grønmo fra vinnerlaget i sin lille etterpåtale.

— Vårt svar på utfordringen har vært å la en del på tre etasjer ende opp i et høyreist tårn mot Rådhuset, sa han om bygningen, som han karakteriserte som åpen og inviterende, med rettssaler som kommer «på utstilling» ut mot byen.

Om atkomsten sier juryformannen at den fortoner seg som en nydelig vandring inn i vestibylen.

Og hvis noen lurer på materialvalget, så er det rød sandstein og lys farget betong.

Og til de enda mer spesielt interesserte kan vi fortelle at nettoarealet er 3540 kvadratmeter.

Fikk 250.000 kroner

Om konkurransens formål het det: «Juryen ønsker at den nye bygningen skal gis en utforming og en kvalitet som spiller opp til tomten og naboskapets verdier, og inngir den respekt som rettsvesenet bør omfattes med.»

I juryens vurdering av deltakerne heter det at det er «få forslag som enkelt og overbevisende oppfyller konkurransens forskjellige mål», som handlet om å favne form, funksjon og konstruksjon.

I vurderingen av vinnerforslaget «Mekler» bruker imidlertid juryen ord og uttrykk som harmoni, forbilledlig, dynamisk, spennende og vakkert. Men her finnes også rikelig med forslag til justeringer, bevares.

250.000 kroner i førstepremie vanket det, uansett.

Konkurransens nummer to ble forslaget «Tingeltangel», utført av Linje Arkitekter AS, Oslo - og nummer tre ble Bergersen Arkitekter AS, Trondheim med sitt «Linse Time».

— Jeg er glad for at vi er kommet så langt i prosessen, sa førstelagmann Arne Fanebust. Om knappe tre år kan han invitere til champagne og kanapeer i Rådhuskvartalet.

VINNER: Slik skal det nye rettsbygget til Gulating lagmannsrett se ut. Stolte representanter fra Østgaard Arkitekter i Bærum foran modellen av vinnerforslaget - Terje Grønmo og Eldrid W. Lorentzen Forsland.<br/>Foto: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN