ANNE MYKLEBUST ODLAND

— Har du oversikt over passasjerlista? sier 20-åringen fra Denver, Colorado spøkefullt. Hun sender en bunke med åtte bluser til sin mor, som sender videre til Marjorie, som legger det på plass i skapet. Så kommer noen kjoler og en nyinnkjøpt lue, før de samarbeider om å tømme neste koffert.

I 12 dager skal de tre generasjonene kvinner dele lugar nummer 207 på M/S Narvik - til de er i Kirkenes og jula nesten er over.

— Her blir vi som tre hermetiske sardiner, men vi skal bare sove og dusje her, forsikrer overhodet i familien.

Første jul uten mannen

Marjorie mistet mannen sin i sommer etter nesten femti års ekteskap, og synes derfor det er hyggelig å gjøre noe annet denne første julen uten ham.

— Jeg foretrekker å være hjemme, men denne julen er annerledes. Mannen min døde uventet, bare seks uker før bryllupsdagen vår, sier Marjorie trist.

Det var datteren Marcia og barnebarnet Miriam som overtalte henne til å finne på noe, og Marjorie valgte seg Hurtigruta.

— Jeg reiste med den for mange år siden og det var en vakker opplevelse, sier hun.

Sender sine eldre på tur

Vel halvparten av de som sjekker inn bitte lille julaften er rundreisende som skal feire hele julen om bord.

— I år er det ekstra mange tyske passasjerer. Men det er også blitt mer og mer populært blant pensjonister som er alene, å feire jul på hurtigruta. Her får de sosialt samvær, sier kaptein John Tindvik.

Lille julaften arrangeres juleverksted. På julaften kommer presten i Rørvik og leser juleevangeliet på norsk, engelsk og tysk. Etter julemiddagen samles de 109 som er om bord på julaften, til pakker og juletregang i baren.

— Mitt inntrykk er at flere og flere også sender sine eldre om bord for å få fred i jula. Det har hendt at noen av passasjerene er så gamle og skrøpelige at de må hentes i lugaren når vi er tilbake ved kai, bli kledd på og vasket, sier Tindvik og tilføyer:

— Det medfører en tøff arbeidsbelastning for de ansatte om bord. Vi burde hatt helsepersonell her i jula.

Sjøsyke til julemiddag

— Lillejulaften er det meldt sterk kuling. Kan det tenkes at du får sjøsyke gjester ved julemiddagen?

— Vi kan nok få sjøsyke her. Men vi har tabletter. Og så har vi mange tyskere om bord, og de ser ut til å tåle sjøen bra, sier kapteinen.

Han minnes den jula han hadde femti tyske rundreisende om bord på M/S Finnmarken. Det var orkan hele veien.

— Men det var ikke èn tysker som ikke sløyfet et måltid. De skal vel ha valuta for pengene, sier han muntert.

Det er nettopp en tidligere tysk julereisende som har sendt juleknask til mannskapet. Esken med nøtter og kjeks står ved kaffetrakterne på broen.

— Det hender vi får forsendinger fra tidligere passasjerer. Jula er spesiell. Man kommer nærmere inn på de reisende, sier kapteinen.

TRE GENERASJONER KVINNER: Marjorie Smith (70), Marcia (49) og Miriam (20) Kriegers fra Denver Colorado ser frem til å feire hele jula om bord på Hurtigruta. - Det jeg liker så godt er at vi får så mye tid underveis til å gå i land, sier Marcia. <p/>Foto: Fred Ivar Klemetsen Utsi