Fra vinduet i leiligheten sin ser Frode Qvale og sønnen Aksel over til barnehagen Rosetårnet i Olav Kyrres gate. Barnehageplass der kan de imidlertid de se langt etter. Rosetårnet barnehage har for tiden 51 barn på venteliste, Aksel er nummer 29.

Åsane eller Sandsli

— Vi får sannsynligvis plass i Åsane eller på Sandsli. Da må vi ut i bil og kjøre strekningen fire ganger hver dag. Da har ikke politikerne tatt mye lærdom av den forurensningen vi hadde i vinter, sier Frode Qvale.

I dag er det kun datoen du søker som har noe å si for hvilken barnehageplass du får. I tillegg er det noen søkere, for eksempel barn med fysiske handikap, som blir prioritert. Sentrumsbarnehagene har lange ventelister.

Qvale har en enkel løsning på problemet.

  • Det er mange som jobber i sentrum som har barna sine i sentrumsbarnehager. Jeg mener at de som bor i bydelen bør prioriteres først, sier Qvale.

Byråd for skole og oppvekst, Filip Rygg (KrF) la i går frem kvalitetsmeldingen for barnehagene. I år og i fjor kunne byrådet skryte av full barnehagedekning, men neste år ønsker Rygg også å kunne skryte av å gi foreldre barnehageplass i den bydelen de ønsker.

  • Det er en målsetting, men den er krevende. Det er fortsatt folk som reiser en del, så det gjenstår fortsatt et stort stykke arbeid, sier Rygg.

**Les også:

Fornøyde barnehageforeldre**

Folk skal velge selv

Han understreker at alle kroner til barnehageutbygging nå går til Årstad og Bergenhus, hvor det fremdeles ikke er nok plasser til alle som vil ha det.

— Vi må få et barnehagekart hvor folk kan velge område selv, det er det absolutte målet, sier Rygg.

Han er ikke fremmed for tanken om å prioritere de som bor i sentrum, når det gjelder barnehageplasser i sentrum.

  • Etter hvert må vi nok prioritere de som bor i bydelene, mer som en rettighet og nærme oss bydelsvis dekning. Hvis folk har gode ideer til hvordan vi kan gjøre dette, er jeg klar for å vurdere nye løsninger, sier Rygg.

Frode Qvale mener ikke det er så veldig vanskelig å finne en løsning.

  • I Oslo søker man bydelsvis. Dersom det ikke er nok plasser i bydelen, må vi selvfølgelig ut av bydelen, men poenget er at de tar hensyn til det i utgangspunktet, sier Qvale.