— Vi venter på en endelig bekreftelse, men vi er begynt å planlegge. Vi håper å få til en prisseremoni på Den Nationale Scene. Det er også et ønske at hun skal få møte bergenserne, sier daglig leder Therese Jebsen i Raftostiftelsen.

Forrige uke ble det bekreftet at Aung San Suu Kyi kommer til Norge.

Da sa Kjell Magne Bondevik at hun trolig ønsker å komme til Bergen.

Dette bekrefter underdirektør Frode Andersen i Utenriksdepartementet.

— Besøket blir mot slutten av juni. Hun har bedt om å få komme til Oslo og Bergen, men detaljene må vi komme tilbake til, sier han til bt.no.

Folkemøte

Raftostiftelsen håper å få til et folkemøte med Aung San Suu Kyi.

— Det er også viktig at hun får møte eksilburmesere. Det vil sannsynligvis skje på Raftohuset. På den måten får hun også sett huset, som hun er beskytter for, og som hennes sønn åpnet på vegne av henne, sier Jebsen.

Hun tror det vil drøye før det blir helt sikkert om Raftoprisvinneren kommer til Bergen.

— Det kan være usikkerhet frem til dagen før. Grunnene er mange. Foreløpig har hun ikke pass, og mye kan skje. Vi vil være forberedt på at hun kommer, men vi er også forberedt på det er usikkerhet frem til siste sekund, sier Jebsen.

Hjelp til Burma

Målet er også at Aung San Suu Kyi skal få treffe miljøer i Bergen som kan bidra til oppbygningen av Burma.

— Vi er opptatt av hva Bergen kan gjøre for Burma fremover, med alle de utfordringer landet står overfor. Det er viktig å tenke på hva som kan tjene saken videre, sier Jebsen.

Suu Kyi ble satt i husarrest i Burma i 1990. Etter det ble hun holdt som fange av militærjuntaen gjennom mesteparten av de neste 22 årene. I 1990 ble hun tildelt Raftoprisen og Nobels fredspris fikk hun året etter in absentia. Hun har i alle disse årene ikke våget å reise utenlands av frykt for ikke å slippe inn igjen i landet.

- Historisk

Når hun nå skal på sin første utenlandsreise, er det Norge og Storbritannia hun vil besøke.

— For oss er det historisk, og enormt inspirerende. Vi har vært opptatt av Burma i 22 år, og har håpet at utviklingen ville gå i positiv retning. Hvis hun kommer, er det et signal om at hun er sikker på at hun vil kunne reise tilbake til Burma. Det i seg selv er det aller viktigste, at det faktisk skjer positive endringer i Burma, sier lederen for Raftostiftelsen.

I november i fjor ble Aung San Suu Kyi erklært fri fra hussarresten av militærjuntaen, og nylig ble hun valgt inn i nasjonalforsamlingen, som representant for sitt parti, Det nasjonale demokratiforbundet (NLD).

Hun har flere ganger sagt at hun ønsker å besøke Norge først.