Bybanen har bestilt inn en helt ny spesiallaget brannbil som skal brukes hvis noe skjer på strekningen mellom Bergen sentrum og Nesttun.

Det er Bergen brannvesen som skal disponere brannbilen til et par millioner kroner.

Brannbilen er utstyrt med nedsenkbare toghjul som gjør at den kan kjøre på skinnegangen. Den vil bli stasjonert på hovedbranstasjonen på Nygårdstangen.

Bybanens bergingsbil

I tillegg til å rykke ut på ulykker, er Bergen brannvesen aktuelle for jobben som bergingstjeneste for Bybanen.

— Det betyr at vi kan få jobben med å få Bybanen på skinner igjen dersom den sporer av. Vi skal også frigjøre personer som sitter fastklemt eller kjøretøyer som har blitt påkjørt, forteller seksjonsleder Tore Kallekleiv i Bergen brannvesen.

- I Tyskland for å lære

Representanter fra brannvesenet og politiet i Bergen, var i fjor høst i Tyskland for å se på hvordan brannvesenet og politiet gjennomførte redningsaksjoner på bybaner der.

— Det var imponerende å se hvor raske de var på utrykninger. Fra alarmen gikk til en bybanevogn var jekket opp, tok det 20 minutter, sier innsatsleder Atle Raa ved Bergen sentrum politistasjon.

Bybane-brannbilen som er en Mercedes Unimog er også utstyrt med kraftige jekker som kan løfte flere titall tonn.

Godt egnet

Brannvesenet mener bilen er godt egnet til å drive redningsaksjoner og den er helt nødvendig for å ha en god beredskap, spesielt i tunnelene langs traséen.

— Tunneler er allitid en stor utfordring. Brann i tunnel med dårlig sikt er vår største utfordring og da blir kjøretøyet viktig. Vi har også med slukkemidler og røykdykkerutstyr som kan brukes ved brann i tunnel, sier Kallekleiv.

Brannvesenet vil få anledning til å kjøre i bybanetraséen dersom det oppstår en nødsituasjon.

— Har det skjedd noe inne i en tunnel, kjører vi frem med spesialbilen og kjører inn på traseen. Så senker vi ned toghjul og kjører videre på skinnegangen helt frem til skadestedet, forteller seksjonslederen i brannvesenet.

Politiet og brannvesenet håper bergenserne forstår hvor farlig det kan være å oppholde seg i nærheten av bybanetraséen.

— Vi er redd for at folk ikke respekterer lover og regler som gjelder. Dersom folk ikke er oppmerksom eller går inn i tunnelene, kan det bli farlig. Det er strengt forbudt, sier Kallekleiv.

Den nye brannbilen kommer til Bergen i løpet av våren.

Hva mener du om Bybanen og brannvesenets nye spesialbrannbil? Diskutér saken her.