Riksadvokaten ba fredag Spesialenheten om å vurdere om etterforskning bør igangsettes i lommemannsaken. Det kommer Spesialenheten til å gjøre, bekrefter leder Jan Egil Presthus overfor NTB fredag ettermiddag.

– Årsaken er at politiet selv har vurdert lekkasjene som omfattende og problematiske, sier Presthus.

VG var til stede

Riksadvokaten ba mandag på eget initiativ politiet i Follo om en redegjørelse om hvorfor VG var på stedet da den antatte Lommemannen ble pågrepet utenfor hjemmet sitt forrige fredag.

VG sendte 14 medarbeidere fra papiravisen og nettutgaven til Bergen dagen før pågripelsen. Avisen var den eneste som kunne bringe bilder, også levende, fra selve pågripelsen.

Konstituert politimester i Follo-politiet, Jens Elsebutangen, avviser på det sterkeste at politiet hadde invitert med seg VG til pågripelsen.

– VGs tilstedeværelse var ikke initiert fra politiets side og skjedde mot politiets viten og vilje, sier Elsebutangen i en pressemelding fredag ettermiddag.

Politiet fortviler

– I likhet med Staff ser også politiet med bekymring på at opplysninger om pågripelse og eventuelt tid og sted for denne, sannsynligvis har lekket til media. Lekkasjer vil alltid kunne skade en etterforskning, og etterforskningsledelsen fortviler over tanken på at det er mistanke om at det har skjedd lekkasjer, sier Elsebutangen.

– Også av hensyn til siktede selv ville det derfor ikke være aktuelt for politiet å ha med media under en pågripelse, understreker han.

ØNSKET GRANSKING: Advokat Tor Erling Staff har uttalt seg svært kritisk til at VG var til stede da den antatte Lommemannen ble pågrepet.
Terje Bendiksby, Scanpix
BLE PÅGREPET: VG sendte 14 medarbeidere til Bergen dagen før den antatte Lommemannen ble pågrepet. ILLUSTRASJON: POLITIET