Fra mandag legger Skyss om bussrutene i Bergen Nord og sentrum. Det betyr en ny hverdag for mange bussreisende. 189.500 bergensere bor i områdene som berøres av omleggingen.

Bussreisende i sentrum, Laksevåg, Fyllingsdalen, Loddefjord og Åsane må alle sette seg inn i nye ruter.

Slik blir de nye bussrutene

— Alle skal få hjelp

For å hjelpe forvirrede reisende har Skyss plassert rundt 30 kundeveiledere i sentrum den neste uken for å hjelpe busspassasjerer.

— Fra mandag og i minst en uke fremover, vil det være kundeveiledere fra Skyss både på busstasjonen, i sentrum og på de store bussterminalene, sier kommunikasjonsrådgiver i Skyss, Camilla L. Berntzen.

— Vi er svært spent på hvordan dette nye tilbudet vil bli mottatt. Alle skal få hjelp, lover Skyss. De er forberedt med skilting, veiledere i gule vester og bussjåfører med gode kunnskaper om de nye rutene.

Markedssjef i Skyss, Målfrid Vik Sønstabø, oppfordrer alle til å sette seg inn i både nye ruter og nye holdeplasser på forhånd

Les mer om endringene på Skyss sine hjemmesider.

— Vi er spente

Mandag åpner også Fanaveien for trafikk igjen, og Bybanen vil få avgang hvert femte minutt i rushperiodene. En annen endring er dessuten at alle holdeplasser vil få nye plakater med bussenes passeringstidspunkt for det aktuelle stoppet.

Kommunikasjonsrådgiver Berntzen håper likevel å unngå kaos.

— Vi er jo spente på hvordan det vil gå. Det er mange som skal finne seg nye busslinjer, men vi håper det går så smertefritt som mulig, og at det i alle fall vil gå seg til i løpet av en uke.

Terminal stengt

Det blir også ny perronginndeling på busstasjonen. I forbindelse med et omfattende oppussingsprosjekt, vil terminal nord blir stengt.

Alle busser vil gå fra terminal sør, perrongen i Fjøsangerveien og perrongen på Nonneseter terminal (se kart nederst i saken).

Den nye terminalen vil stå ferdig tidligst 1. oktober 2012.

Blir mer tilgjengelig

Stor slitasje og dårlig tilgjengelighet for rullestoler og barnevogner er de viktigste årsakene til ombyggingen.

— Da busstasjonen ble bygget i 1958 var den en av de bedre i Europa, men nå trengs det en opprustning. Når arbeidet er ferdig slipper folk å gå i trapper og underganger for å komme til bussene. Tilkomsten vil være på bakkenivå, forteller Elisabeth Akerø, rådgiver for eiendom i Hordaland fylkeskommune.

Lokalrutene vil da gå fra den nye nordlige terminalen, mens ekspressrutene vil gå fra den sørlige terminalen.

Når oppussingen er ferdig, skal den sørlige terminalen utbedres.

— Her skal vi lage et lukket venterom, oppbevaringsbokser, et bemannet hittegodskontor og tilrettelegge for drosjer.

Ny ruteinformasjon fra Skyss

Nye busser

Fra og med mandag vil alle bussene som kjører nordover byttes ut med splitter nye busser. Innen 1. desember skal også bussene til Fyllingsdalen, Loddefjord, Laksevåg og sentrum byttes ut.

— Vi er i gang med en stor opprydding i rutenettet. Vi forenkler linjene så det skal bli lettere å orientere seg, sørger for en jevnere flyt av busser og setter inn hyppigere avganger ved store boligområder og arbeidsplasser, sier Lundberg Berntzen.

Det betyr for eksempel at det vil være bussavganger fra Haukeland, NHH og Åsane terminal hvert femte minutt.

A: Flybussen
B: Montana 12 Barliveien 18
C: Sandsli 50 E Milde 51 Fana 60 Nordås 67 Nesttun 83 Osøyro 600
D: Bønes o/Fjøsanger 14 Askøy - Sotra 441- 499 Austevoll 530
E: Gjermundshamn 740 Hardangerlinja 925 Norheimsund - Odda 930 Sognebussen Kystbussen Fjordekspressen Øst-Vest Xpressen
F: Hordvikneset 36 Lonevåg 210 Flatøy - Knarvik 320 Frekhaug 341 Olsvik - Storavatnet 40 E Alvøen 42 Tyssøy - Bjorøy 43 Haakonsvern 44
G: Støbotn ekspress 3 E Flaktveit ekspress 4 E Smiberget 12 Øyjorden 18 Tertnes ekspress 30 E Skinstø ekspress 32 E