Thomas Lorentzen-Styr og en kamerat var på tur i Fløysvingene i går, da de kom forbi Sagen på Øvre Bleken. Der lå en kasse med sprengstoff like ved veien.

– Ubevoktet

– Det så ut som dynamitt, så vi tok noen bilder. Det satt en i gravemaskinen på nedsiden av veien, men sprengstoffet lå helt ubevoktet. Vi tullet med at vi skulle ta med oss litt, sier Lorentzen-Styr.

Han reagerer på at ikke noen passet bedre på.

– Jeg synes det er merkelig. Det må være brudd på regelverket, sier han.

Og det er det, fastslår Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Krever vakthold

– Bildet viser tydelig at dette ikke er forsvarlig oppbevaring av eksplosiver. Det er bare å strekke ut en hånd, så får man med seg sprengstoff, sier seniorrådgiver Olav Jacobsen i DSB.

Regelverket (forskrift om håndtering av eksplosjonsfarlig stoff) krever at sprengstoffet skal plasseres «under kontinuerlig vakthold eller forsvarlig innelåst».

Etter å ha sett bildene, bestemte direktoratet seg for å varsle politiet.

– Vi vil orientere politiet i Bergen. Så får vi vurdere nærmere om vi skal gå til anmeldelse, sier Jacobsen.

Det er firmaet IH Entreprenørforretning som er ansvarlig for sprengningsarbeidet. Selskapet hadde i forrige uke et uhell i Blomsterdalen, da flere ruter ble knust.

– Folk passet på

Daglig leder Inge Hjelle kan ikke skjønne at firmaet har gjort noe feil.

– Det kan godt være at det lå noen salver der, men det var jo folk som passet på. Han som holdt på med arbeidet er veldig nøye og en samvittighetsfull kar. Han stod rett nedenfor og lastet, så alt var under kontroll. Jeg kan ikke skjønne at dette skal være problematisk, sier Hjelle.

Men ifølge seniorrådgiver Jacobsen er ikke det godt nok.

– Farlig i gale hender

– Det kan se ut som det sitter noen i gravemaskinen. Men selv om han skulle ha øyekontakt med sprengstoffet, så ligger det for nær veien. Enten måtte det stått en person og passet på eksplosivene, eller så måtte det vært låst ned i en kiste eller kasse, sier Jacobsen.

Han påpeker også at selv om det ikke er store mengder eksplosiver som er synlig på bildene, er selv én gubbe svært farlig i de gale hender.

– Hvor ofte syndes det mot regelverket i bransjen?

– Det skjer nok en del, men det er vanskelig å si hvor ofte, sier Jacobsen.

Sprengningsarbeidet har pågått i flere uker. Bergen Skog— og træplantningsselskap bygger nye lokaler på stedet. Arbeidet skal være ferdig ved årsskiftet. Les mer om planene her.

Anleggsarbeidere jobber for tiden på Øvre Bleken i Fløysvingene. Mandag lå det dynamitt langs veien i det populære turområdet.
THOMAS LORENTZEN-STYR
Her ligger sprengstoffet fritt tilgjengelig. Uforsvarlig, mener direktoratet.
THOMAS LORENTZEN-STYR
Så sent som i forrige uke hadde entreprenørfirmaet et sprengningsuhell i Blomsterdalen. Da ble både vindusruter og biler truffet.
Erlend Langeland Haugen