«Det lukter og ser ut som … har ikke ord», skriver en leser til Bergens Tidende.

Andre har sendt BT bilder av Fisketorget etter stengetid. Salgsboder med plast over står litt hulter til bulter – til tross for at kommunen vil at bodene skal være borte etter stengetid.

«Ikke tilfreds»

— Vi har ikke gitt NEAS dispensasjon fra intensjonsavtalen og er ikke tilfreds med situasjonen, opplyser Daniel C.E. Hägglund, politisk rådgiver til byråd Gunnar Bakke.

1. juni sendte Bakke et brev til driftsselskapet NEAS. Byrådet mener at utearealet ikke drives etter avtalen, og ber om en snarlig tilbakemelding. De påpeker også at Fisketorget er blitt mer en serveringsplass enn et sted for torghandel, som var intensjonen.

Advokat Arne Christian Landsvik i NEAS ASA innrømmer at det er brudd på intensjonsavtalen mellom driftsselskapet og Bergen kommune, men legger til at det rett og slett ikke er mulig å fjerne utstyret etter stengetid.

— Det har ikke noe med uvilje å gjøre. Vi er innforstått med kommunens vilkår, og jobber hardt for å tilfredsstille både publikum og Bergen kommune, legger han til.

ER DET MENINGEN: Skal det stå slik hele natten, eller skal det ikke?

— Ikke riktig!

Etter stengetid pakker fiskehandlerne inn utstyret. Slik står det til neste morgen.

— Leserne spør oss om hvorfor det må være slik? De påstår det lukter, ser ut som en svinesti, det er skuffende, sørgelig og flaut.

— Jeg kjenner meg ikke igjen i den beskrivelsen. Jeg er på Fisketorget hver eneste kveld og sjekker. Vi har et eget system for bosshåndtering med Norsk gjenvinning, og de er ikke i streik. Vi jobber knallhardt for at det skal være ryddig. Hvis det lukter eller ser ut som en svinesti, så må det være et engangstilfelle. Vi jobber også intenst med å få ryddet unna utstyret, men det tar litt tid, sier torgsjef Bent Unneland.

- Lar seg ikke flytte

Utstyret på Fisketorget, slik det fungerer og er koblet opp, er ifølge advokat Landsvik ikke konstruert for å flyttes hver dag.

— Det er mye infrastruktur som må tas hensyn til. Varene må ha kjøling og trenger derfor strøm, noe av utstyret er også tilkoblet vann. I tillegg er det store og tunge konstruksjoner, vi snakker om bortimot 50 tonn samlet, og det lar seg ikke flytte hver dag. Vi disponerer heller ikke nok egnet lagringsplass, men jobber med saken, forteller Landsvik.

Trenger nytt utstyr

— Hva må til for å ha et ryddet Fisketorget hver kveld?

— Vi må ha helt nye boder. Mesteparten må kjøpes nytt, og noe av det har en bestillingstid på opptil 18 måneder. Hvis vi kunne gå ut på bruktmarkedet, ville vi kanskje hatt det på plass innen et par uker.

- Hvorfor gjør dere ikke det?

— Vi må følge kommunens profilkrav, og da må vi ha nytt utstyr. Det er betydelige endringer på Fisketorget, men om vi kommer helt i mål til neste sesong, vet jeg sannelig ikke. Vi ønsker alle å forbedre oss, men det skal store investeringer til, og fiskehandlerne har allerede lagt ut mye i torghallen, sier Landsvik i NEAS.

- Folk er fornøyd

Fiskehandler Arnfinn Djukastein forteller at han har bestilt ny tildekning fra en seilmaker, og den skulle vært på plass 16. mai.

— Det er likevel bare en midlertidig løsning, målet er å få på plass flyttbart utstyr til neste sesong. Det var ikke praktisk mulig nå, tiden ble for knapp. Men jeg må få legge til at vi har fått veldig gode tilbakemeldinger fra publikum på den nye torghallen. Det er viktig å få bergenserne til å handle på Torget hvis det skal overleve, sier Arnfinn Djukastein.

Hva mener du om tilstandene på Torget?