Det var knyttet stor spenning til hvorvidt den tildligere generalsekretæren Karl Johan Hallaråker ville bli valgt inn i sentralstyret.

Hallaråker oppfattes som svært konservativ.

Fredag kveld spilte han en hovedrolle da KrFs landsstyredelegater nok en gang slo fast at «ekteskapet skal være en ordning mellom mann og kvinne».

Med et overveldende flertall av stemmene ble Hallaråker i dag valgt inn i det viktige sentralstyret.

Partileder Knut Arild Hareide sier følgende om det nye sentralstyremedlemmet.

— Karl Johan har en sterk profil i kristen-Norge. At han er villig til å gjøre en innsats for KrF er veldig kjekt, sier partileder Knut Arild Hareide.

De Kristne

Etter 13 år som generalsekretær i Indremisjonsforbundet, har Hallaråker en høy stjerne i det kristenkonservative landskapet.

Det skal ha vært den tidligere KrF-politikeren Trine Overå Hansen som foreslo å gi Hallaråker et rikspolitisk verv. Hansen gikk derimot underveis lei av partiet og meldte overgang til konkurrenten på ytterste høyre fløy - nystartede De Kristne.

Nå får Hallaråker en viktig jobb med å sikre at ikke flere følger etter Over Hansen.

— Jeg kjenner det verdikonservative landskapet godt og er klar for innsats. Det er viktig å kommunisere godt med dette miljøet, sier han.

Kritisk til Høybråten

Ingenting tyder på at nyetableringen De Kristne kan vinne mandater på Stortinget, men klarer de å sikre seg noen tusen stemmer kan det gjøre stor skade for KrF i kampen om stortingsmandatene.

Denne uken deltok den nyvalgte partiledelsen i De Kristne på den kristne TV-kanalen Visjon Norge. Der fyrte de løs mot KrF for å ha sviktet i kampen for Israel, i kampen mot homoekteskap og for sin uvilje mot Fremskrittspartiet.

Karl Johan Hallaråker gir følgende råd for å vinne tillitten til den kristne høyresiden.

— Jeg ønsker å tone ned Kjell Magne Bondeviks mantra om at en regjering må være enig fra time til time. Vi må snakke med alle, også Frp, sier Hallaråker, som mener partiets nye regjeringslinje er lettere å selge inn til dette miljøet enn strategien til tidligere partileder Dagfinn Høybråten.

Sistnevnte advarte tydelig mot regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet.

— Mitt råd til Høybråten forrige gang var å si tydelig at regjeringen hadde brutt klart med vårt verdisyn, og at det derfor var umulig å samarbeide med Jens. Dette burde vært sagt tydeligere, sier Hallaråker.

Støtter israelsk bosetting

Hallaråker er også opptatt av å få frem at KrF er det beste redskapet de kristne i landet har og at en stemme til små utbryterparti er en bortkastet stemme.

— Jeg ber om at de som vurderer å stemme på slike partier tenker gjennom den konkrete politiske situasjon. Det er ingen som levner nye partier sjanse til mandat. Resultatet blir at de svekker KrF.

- Du har selv profilert deg som en tydelig Israel-venn. Støtter du den israelske bosettingen på okkupert land?

— Noe støtter jeg. Annet er jeg mer betenkt over. Men jeg liker ikke ordet okkupasjon. Det ordet er stigmatiserende.

- Bør Jerusalem deles i en israelske og palestinsk del?

— Jeg mener at den skal være israelsk, men tror at partene kan finne en løsning slik at ingen mister ansikt.

— Men så lenge palestinerne ønsker å kaste Israel på sjøen, så tror jeg ikke det er nært forestående med en løsning.

De øvrige som ble valgt inn i KrFs sentralstyre var Hilde Ekeberg, Oppland, Kjell Ingolf Ropstad, Aust-Agder, Per Pedersen, Nordland og Elisabeth Løland, KrFU-leder.

Lørdag ble også partiledelsen representert ved Knut Arild Hareide, Dagrun Eriksen og Bjørg Tysdal Moe gjenvalgt.