Vi har vel alle følt på problemstillingen. Når er toalettet når du trenger det som mest? I Bergen har det i flere år stått dårlig til med toalettilbudet både for turister og andre besøkende i Bergen sentrum. Etter at bystyret sa nei til reklamefinansierte toaletter og Clear Channel-avtalen i 2005, har ikke offentlige toaletter vært diskutert i bystyret.

**Les også:

Turister får ikke tisse**

Undersøkelser har vist at mangelen på offentlige toalett er det turistene i Bergen er mest skuffet over. Også NOFUS, en forening for folk med urinplager, har engasjert seg i saken, og forlangt flere offentlige toaletter i Bergen.

Nå ser det ut at de tissetrengte kan gå bedre tider i møte. I hvert fall har byråd for byutvikling, Lisbeth Iversen, gjort opp status for toalettsituasjonen pr. dags dato. Her erkjenner hun at tilbudet ikke er godt nok — og varsler tiltak for forbedring.

Flerspråklig dokart

Gjennomgangen av Bergens toalettilbud i sentrum viser at tilbudet ikke er god nok kjent, verken for turister, andre besøkende eller fastboende. I dag er det ikke et eneste skilt som viser vei til toalettene.

Nå har Lisbeth Iversen tatt initiativ til å få på plass flere toaletter i sentrum, samt bedre informasjonen om de som allerede eksisterer.

En oversikt over offentlige toaletter og urinaler skal samles i et felles «dokart». Kartet skal være tilgjengelig på flere språk, myntet på turisttrafikken.

— For første gang er det inngått en avtale med flere av byens kjøpesentre, hvor man går sammen om å synliggjøre hvor det finnes toaletter som er tilgjengelige for offentligheten. Kjøpesentrene ser jo ikke bare negativt på at turistene kommer innom dem, sier Iversen, som har latt seg inspirere av hvordan de løser dette i Roma og London.

Iversen ser ikke bort fra at museer eller andre aktører ønsker å bli med på dokartet. Det er ikke et krav at tilbudet er gratis. Arbeidet med kartet er i gang, og skal bli klart før sommeren.

Her kan du tisse i dag

Tilbudet av offentlige toaletter i dag er sparsomt: Rådhusets første etasje og Nonneseterterminalen er alternativene.

I tillegg eier og driver kommunen disse urinalene:

  • C. Sundsgate (ved Nykirken)
  • Nordnes skole (mot Nordnesparken)
  • Lars Hillesgate 2 (ved Stenersensamlingene)
  • Haukelandsveien 51 (Trikkesløyfen)

Planlegger nybygg på Festplassen

Hva skal så byråden gjøre for å sikre flere tilgjengelige toaletter?

  • Den nye Mathallen som etter planen skal stå ferdig på torget i september i 2011, skal inneholde offentlige toaletter.
  • I tillegg er Bergen kommune nå i sluttfasen med å forhandle frem en avtale med Zachariasbryggen AS, som innebærer at det skal være mulig å gjøre sitt fornødne her igjen, uten å betale. Tilbudet var stengt i vinter på grunn av ombygging, men åpnes nå igjen. Toalettene skal være åpne for alle fra klokken 9-18 hver dag.
  • Kommunen er også i dialog med Stiftelsen Bryggen om tilskudd til vedlikehold og drift av toaletter her.
  • De tidligere offentlige toalettene i Narvesen-kiosken på Torgallmenningen forsvant i 2007. Nå ønsker kommunen å reforhandle leieavtalen med Reitan Servicehandel i håp om å åpne toalettene her.
  • Det eneste nybygget som byråden har planer om, er et tilbygg til Cafe Michelsen på Festplassen, som skal inneholde bossrom og offentlige toaletter.

- Tror du turister og andre nå vil bli fornøyd med toalettilbudet i Bergen fremover?

— Dokartet vil vi videreutvikle etter at vi har fått evaluert denne sesongen, og så vil vi ta det derfra. Det var dette vi kunne hive oss rundt og få til til sommeren. Samtidig kommer det kuttbudsjett, og vi må diskutere hvilke offentlige oppgaver som skal gjøres, og om det skal gjøers vederlagsfritt. Denne diskusjonen tar vi når vi har erfaringer fra sommeren, sier Iversen.

Hva synes du om planene? Vil et dokart gjøre situasjonen bedre? Si din mening.