Administrerende direktør i Helse Førde, Jon Bolstad, fikk i 2004 kritikk fra daværende helseminister Ansgar Gabrielsen for å ha ansatt en tidligere kollega uten å lyse ut stillingen på vanlig måte. Etter det har Bolstad hyret inn ytterligere to bekjente uten å følge vanlige prosedyrer for utlysing av stillingene, skriver Dagbladet

I 2004 ble Ørjan Sandvik ansatt som økonomidirektør i Helse Førde. Senere samme høst ansatte Bolstad Knut Bårtveit som spesialkonsulent i Helse Førde-administrasjonen, og i februar i år ble Dagfinn Lorgen hyret inn som organisasjons— og prosjektsjef i samme foretak. Alle fire har tidligere jobbet sammen i Rælingen kommune.

Tidspress

Helse Førdes sjef Jon Bolstad angrer ikke på sin fremgangsmåte, men sier han skjønte at ansettelsene ville skape strid. Tidspress var årsaken til at prosessen ble slik, forklarer han.

– Jeg visste det ville bli bråk. Men jeg ansatte økonomidirektøren i ei tid der vi skulle spare 100 millioner kroner, og jeg manglet nøkkelmedarbeidere, sier han til Dagbladet.

– Dette er ikke en énmannsjobb, og jeg kunne ikke gå gjennom en tre måneder lang søknadsprosess, tilføyer sjefen i Helse Førde.

– Ikke lovstridig

Rune J. Skjælaaen (Sp), som er nestleder i Stortingets helse- og omsorgskomité, er opprørt over fremgangsmåten til Helse Førdes administrerende direktør.

– Skandaløst. Jeg kan ikke si noe annet. Dette er ikke rett måte å forvalte statlige midler på, sier han til Dagbladet.

Fremgangsmåten strider ikke mot lovverket, men mot den offentlige forvaltningens skikk og bruk, ifølge Henning Jakhelln, som er professor i arbeidsrett ved Universitetet i Oslo.