Politioverbetjent Arnfinn Grydeland som er leder for ordensavdelingen ved Laksevåg lensmannskontor, forteller til Bergens Tidende at det bilene både er ribbet for fabrikkmerke-emblemer og er ripet opp i lakken.

— Vi har mottatt flere anmeldelser i løpet av den siste uken om biler og anleggsmaskiner som er skadet mens de har stått parkert i Mathopen-området, sier Grydeland.

Tallet stiger

— Mange av bilene er påført så store skader at det fort kan koste mellom 10 og 15 tusen kroner i hvert enkelt tilfelle å utbedre hærverket. Samlet kommer skadeomfanget dermed opp i flere hundre tusen kroner, sier politioverbetjenten.

Han forteller at politiet i øyeblikket ikke har spor å gå etter. Derfor etterlyser politiet vitner eller opplysninger fra noen som måtte ha noe å fortelle om skadeverket.

Grydeland forteller at det har strømmet inn anmeldelser om disse skadeverkene siden i forrige uke.

— Nøyaktig hvor mange biler som er skadet, har vi ikke oversikt over ennå. Men en av anmelderne har gått en runde i området og anslått at tallet på skadde biler og anleggsmaskiner ligger mellom 30 og 50 forteller Grydeland.

«Smittet» av NRK?

— I og med at det er fjernet et stort antall fabrikkmerke-emblemer fra bilene, oppfordrer jeg foreldre og andre om å gi oss beskjed hvis de finner slike gjenstander på gutterommene, sier Grydeland.

— NRK hadde en egenreklame for P3 nylig der en mann ripet opp lakken på en bil. Kan dette har smittet over på noen som har gjort noe tilsvarende i Mathopen?

— Det har vi ikke grunnlag for å si noe om ettersom vi ikke har snakket med noen som kan ha utført skadeverket, sier politioverbetjenten.

(Reklamesnutten utløste kritikk i andre medier. NRK har sluttet å sende innslaget.)

- Ergerlig!

Anders Slettebø bor i Kongsmyrveien. Mens den sto parkert bak garasjen, er hans Citroën Saxo påført en lang stripe i lakken på høyre side. Stripen går fra frontlykten til bakskjermen. På døren er det rispet inn «HEI» i lakken.

— Jeg har fått taksert skaden og jeg må ut med mer enn 4000 kroner for å få den utbedret, sier Slettebø til BT.

— Det er ergerlig at slikt skjer. De fleste av dem som er utsatt for den slags hærverk, må betale reparasjonene selv, enten i form av bonustap på forsikringen eller ved å punge ut av egen lommebok. Personlig tror jeg ikke at dette er utført av små barn. Skriften på «hilsenen» tyder ikke på det, sier Slettebø.

RIPE I LAKKEN: Bilen til Anders Slettebø har fått rispet hele den ene siden på bilen. Skadevolderen har skrevet HEI på bildøren.
JAN M. LILLEBØ