TOR LEIF PEDERSEN

Adolf Aas i Nesttuntræet forteller til Bergens Tidende at han og naboer søndag hadde observert en hjort ute på en myr mellom boområdene i Nesttuntræet, Brakehaugen og Odins vei på Nesttun. Mandag morgen lå hjorten fremdeles ute på myren. Han mente det måtte være noe galt med dyret og varslet politiet.

Politiet varslet Hallvard Sandven i viltforvaltningen i Bergen kommune. Da han ankom boområdet i Nesttuntræet, konstaterte han raskt at dyret var skadet i den venstre fremfoten. Sandven gjorde flere forsøk på å komme på skuddhold av hjorten.

Men han måtte gi opp fordi hjorten la seg så godt i skjul at han ikke kunne løsne skudd. Da Sandven måtte forlate stedet i annet oppdrag, hadde hjorten forflyttet seg til myren like nedenfor Brakehaugen. Sandven tilkalte politibetjent Ronny Lentføhr. Politimannen er en av de faste hjelperne viltforvaltningen i Bergen benytter seg til å avlive skadet vilt. Lentføhr kom raskt på skuddhold av hjorten. På 50 meters avstand avlivet han dyret med et velrettet skudd. Dyret døde momentant.

Da Lentføhr og medhjelper Turid Høgbakk undersøkte dyret, viste det seg at hjortekollen hadde et skuddsår i den venstre foten. Dyret må ha gått i lang tid med den ødelagte foten, ettersom hjortejakten ble avsluttet 15. november.

Hjorten lå ute på en bløt myr. Det ble en slitsom jobb for Ronny Lentføhr og medhjelper Turid Høgbakk å trekke dyret opp på veien i Brakehaugen der de hadde bilen sin stående.

Normalt blir kjøtt som avlives på denne måten levert til undersøkelse av veterinær. Hvis kjøttet er brukbart som menneskeføde, blir det solgt. Inntektene vil i slike tilfeller tilfalle viltforvaltningen i kommunen. Men i dette tilfellet var kjøttet ikke egnet som menneskeføde, fordi dyret har gått så lenge skadet.