Påtalemyndigheten mener at Sjursen urettmessig fikk utbetalt 183.085 kroner i arbeidsledighetstrygd i perioden 1. oktober 1997 til 13. mars 2000. På samme tid skal Sjursen ha jobbet som daglig leder i sitt eget reiseselskap.

Leverte meldekort

Det er statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen som har tatt ut tiltale mot 31-åringen fra Laksevåg.

Påtalemyndigheten mener at Sjursen ga uriktige opplysninger til Meldekortsentralen. På kortene opplyste han at han ikke var i arbeid, til tross for at han i samme periode arbeidet i Take Off Travel.

På grunnlag av de uriktige opplysningene fikk Sjursen utbetalt over 180.000 kroner fra Bergen trygdekontor.

Paragrafen Sjursen er tiltalt etter har en øvre strafferamme på seks års fengsel.

Statsadvokatene i Hordaland har på samme grunnlag også tiltalt 31-åringen for brudd på Straffelovens paragraf 166. De mener han med meldekortene har avgitt falsk forklaring til offentlig myndighet.

Flere saker henlagt

Bjørn Just Sjursen kom i medias søkelys da rundt 50 bergensere strandet i Alicante sommeren 2000. Passasjerene hadde kjøpt flybilletter hos Take Off Travel, men da de skulle returnere til Norge var flygingen kansellert.

Enkeltmannsforetaket Take Off Travel ble kort tid etter slått konkurs. De reisende måtte selv dekke utgiftene med hjemreisen.

Etter konkursen anmeldte en rekke passasjerer Sjursen for bedrageri. Det gjaldt ikke bare passasjerer som var blitt sittende fast i Spania, men også personer som hadde kjøpt verdiløse billetter gjennom Take Off Travel.

— Det var minst ti anmeldelser. Jeg vet ikke nøyaktig hvor mange. Alle er henlagt etter bevisets stilling, sier politiinspektør Anders Johnsen ved Hordaland politidistrikt.

Sjursen var også anmeldt for to tilfeller av trusler. Disse er også henlagt etter bevisets stilling.

Ikke overrasket

Bjørn Just Sjursen sier til Bergens Tidende at han slett ikke er overrasket over tiltalebeslutningen.

— Jeg har ikke vært et sekund i tvil om at de sakene som hadde med firmadriften å gjøre ville bli henlagt. Tiltalen er som forventet, sier Sjursen.

Han er ikke bekymret for å møte i retten i slutten av mai.

— Jeg vil ikke si for mye om forholdet jeg er tiltalt for. Men jeg kan si så mye som at jeg tar saken med stor ro. Alt er bare vås, sier Sjursen.