Påtalemyndigheten mener at Bjørn Just Sjursen urettmessig fikk utbetalt 183.085 kroner i arbeidsledighetstrygd mens han jobbet som daglig leder i sitt eget reiseselskap. Trygdebedrageriet Sjursen er tiltalt for, skal ha pågått fra oktober 1997 til mars 2001.

Nektet straffskyld

Bjørn Just Sjursen nektet straffskyld da rettssaken mot ham begynte i dag.

– Jeg opplyste arbeidskontoret om at jeg drev firmaet. Jeg har ikke lagt skjul på noe, og har ikke unndratt noen opplysninger, sa en offensiv Sjursen da han forklarte seg i retten.

Sjursen fikk først innvilget dagpenger for tre år, men fikk avslag da han søkte om å få beholde dagpengene mens han drev utvikling av det som skulle bli Take Off Travel. Så søkte Sjursen om å få beholde dagpengene mens selskapet var i startfasen. Denne søknaden fikk han aldri svar på, og Sjursen fortsatte å heve arbeidsledighetstrygd til tross for at han ifølge sin forklaring jobbet nærmest døgnet rundt med reisebyrået.

– Så du jobbet 18 timer i døgnet som daglig leder, men fant det likevel naturlig å krysse av for at du ikke var i arbeid på meldekortene til arbeidskontoret?, spurte aktor, politiinspektør Anders Johnsen.

– Jeg forholdt meg til det første vedtaket som ga meg rett til dagpenger i tre år, og regnet med at arbeidskontoret visste hva de holdt på med, svarte Sjursen.

Johnsen la ned påstand om fem måneders ubetinget fengsel for Sjursen. Dom i saken faller i morgen. Sommeren 2000 strandet rundt 50 vestlendinger i Spania, da det viste seg at billettene de hadde kjøpt gjennom Sjursens reisebyrå Take Off Travel var verdiløse. Et titalls misfornøyde kunder anmeldte Sjursen for bedrageri, men alle anmeldelsene ble senere henlagt etter bevisets stilling.

Det betyr likevel ikke at Sjursen er ferdig i rettsapparatet når dommen i denne saken faller i morgen. Sjursen har saksøkt Bergens Tidende for 15,5 millioner kroner, fordi han mener avisens omtale av reisebyråets krasjlanding har ødelagt karrieren hans.

Vil på vingene igjen

I retten i dag kom det frem at Sjursen også planlegger å gå til sak mot Bergensbanken, politiet og ligningskontoret. Sjursen hevder blant annet at politiet har gitt ligningskontoret innsyn i avhørsdokumenter.

– Det er 133 kreditorer i boet til Take Off Travel. Jeg håper å kunne løse dem ut så snart jeg har vunnet søksmålene mot BT og de andre. Intensjonen min er å komme på vingene igjen så fort som mulig, sa Sjursen.

Det fikk tingrettsdommer Ove Kjell Hole til å spørre:

– Er det ikke litt vel optimistisk å skulle finansiere kreditorene ved hjelp av søksmål?