KAREN KRISTINE BLÅGESTAD

— Vi mener det er sjørøvere som er om bord i denne båten. Det er et skip med luksusleiligheter og har du adresse her, slipper du unna normale skatteregler. Det er et skatteparadis og dermed en provokasjon og en hån mot de fattige i verden. Og de fattige i Bergen. Vi ønsker ikke dette skipet velkomment til Bergen, sa Daniel Ducrocq fra Bergen Attac i en appell.

Mange skuelystne

Til tross for surt regnvær i går var det mange bergensere som tok seg en tur på Skoltegrunnskaien for å la seg imponere av milliardærenes nye flytende terrasseblokk, «The World», en 43.000 bruttotonner bygget ved Fosen Mek i Sør-Trøndelag og verden om har høstet betydelig oppmerksomhet for sin luksus, med svømmebassenger, golf- og tennisbaner om bord.

Men selv om luksusen ligger tungt utenpå, med elegante terrassemøblementer i teak og børstet stål, ble cruisebåten betraktet på betryggende avstand. Beboerne fikk være i fred i sin verden for både nysgjerrige og demonstrerende.

Overrakte flagg

— Er det mulig å få treffe kapteinen og overrekke denne gaven, spurte Daniel Ducrocq fra Attac en sikkerhetsvakt ved langgangen, mens han stolt viste frem det svarte sjørøverflagget.

— Do you have an appointment? svarte den filippinske vakten.

— Nei. Men vi skal bare gi en gave, svarte demonstranten før han ble høflig avvist, dog etter overlevering av sjørøverflagget,

Så stilte han seg rolig opp med sine om lag tretti meddemonstranter under banneret «Another world is possible». Og ga kanskje milliardærene en ubehagelig påminnelse og de nysgjerrige og imponerte skuelystne en lite tankevekker. Kanskje.

Bekjempe skatteparadiser

— Det er viktig for Attac å bekjempe slike skatteparadiser fordi man unndrar å betale skatt og bidra til fellesskapet. På den måten undergraver man velferdsstater og demokrati. «The World» er et bissarr uttrykk for skjevhetene i samfunnet, en hån mot verdens fattige, appellerte Ducrocq videre.

ANOTHER WORLD IS POSSIBLE: Bergen Attac demonstrerte i går mot cruiseskipet «The World» fordi de mener det er et skatteparadis. Og en provokasjon mot verdens fattige.
Foto: Øystein Torheim