— Helt fantastisk. Dette setter vi utrolig pris på, sier Sjømannskirkens informasjonssjef Eva Hille til Bergens Tidende. Den storslåtte gaven kom helt overraskende.

Ungkaren Per Larsen etterlot seg både penger og et hus da han nylig døde 85 år gammel. Da testamentet ble åpnet, viste det seg at Sjømannskirken var tilgodesett med både 1,4 millioner kroner i kontanter og Larsens bolighus. Dette er nå solgt for 800.000 kroner. Dermed er kontantverdien av gaven på 2,2 millioner kroner.

— Pengene er ikke øremerket ett bestemt prosjekt eller en spesiell sjømannskirke. Pengene blir derfor fordelt til arbeidet ved våre 31 sjømannskirker og andre enheter verden over, sier Hille.

Det er altså svært sjelden man mottar enkeltgaver av denne størrelsen. Årlig mottar Sjømannskirken mellom tre og fem millioner kroner i testamentariske gaver. Dette utgjør nær tre prosent av organisasjonens samlede budsjett.

Blomst og en tusenlapp

Den avdøde giveren på Karmøy var ikke ukjent med arbeidet som den daværende Sjømannsmisjonen har drevet gjennom mange år verden over, men heller ikke blant organisasjonens aktive frivillige støttespillere. Per Larsen, som var sivilingeniør, drev nemlig innen shipping og var mye på reisefot. Dermed besøkte han også sjømannskirkene både titt og ofte. Dessuten var han i mange år invitert til Sjømannskirkens lokale kvinneforening hjemme på Karmøy. Han stilte trofast på foreningens årlige julemøte, viste lysbilder og fortalte om sine reiser rundt om i verden. I tillegg ga han alltid foreningen 1000 kroner og en blomst. Derfor var det vel heller ikke så rart at den reiseglade ungkaren etter hvert ble utropt til kvinneforeningens æresmedlem.

Ga kirkeorgel og alter

Også i Spania har Sjømannskirken opplevde det reneste gavedryss i år. I midten av mai ble den nye norske sjømannskirken på El Campanario på den spanske solkysten vigslet. Da strømmet også store gaver inn. Både døpefonten og alteret i norsk stein, laget av kunstneren Per Odd Aarrestad, stolene, salmebøkene, kirkeorgelet og mye kunst ble gitt som private gaver fra både kvinneforeninger og enkeltpersoner. Den svenske orgelbyggeren Walter Thur døde imidlertid før han fikk overrakt orgelet, som skulle være hans gave. Men hans assistent dro til Spania og monterte hele orgelet - selvsagt gratis.