— Sjømanns...monumentet? Det har jeg aldri hørt om, sier Agnesa Nepola.

Landåsjenten har bodd i Bergen hele livet, men har ikke fått med seg at hun sitter praktisk talt på Sjømannsmonumentet. Venninnen Hulya Kanat er like blank.

Når de får vite at det er den store klossen bak dem, blir de pinlig berørt.

— Jeg har ikke peiling på steder i Bergen, selv om jeg har bodd her i 18 år, sier Agnesa.

Neste spørsmål.

— Vet dere hva Gamlehaugen er?

— Ja! Det er der Edvard Grieg bodde, sier Agnesa. Fire venninner nikker og er enige.

Når vi nevner Troldhaugen, blir det full forvirring. For en av haugene skal visst nok være et slott. Men hvilket? Etter litt diskusjon kommer jentene fra Bjørgvin videregående frem til at Edvard Grieg bodde på Troldhaugen, mens Gamlehaugen er der kongen bor når han er i byen.

Bussen Beffen?

Alle vet hvor Mariakirken ligger, mens Beffen kjente ungdommene igjen som en liten båt. Kun Hulya lurte på om det ikke var «den derre bussen».

Litt bortenfor, vet Silje Merkestad (22) og Marit Solberg (21) godt at de sitter ved Sjømannsmonumentet. Eller var det Sjø farts monumentet, som de i likhet med mange andre trodde at det het? Heller ikke disse jentene kunne på sparket si hva Gamlehaugen er.

Vi prøver på en ny nøtt. Torgallmenningen er det liten vits i år spørre om, men hva med Vetrlidsallmenningen? Vanskelig å si, verre å stave riktig. Men vet ungdommen hvor det er?

Silje og Marit peker mot Torget.

— Det er den veien opp til Fløyen, sier Marit.

— Men hadde det ikke vært for at jeg bor like ved, hadde jeg ikke visst det, sier hun.

- Hvor er Krinklekroken?

Nye gatenavn i byen få de kjennskap til etter hvert som venner flytter rundt om i sentrum.

Desto bedre sto det til med kunnskapen til Bjørn Kato Sjøstrand (20), Eirik Hordnes (17) og Erik Thorsheim (17). Guttene fra Frekhaug, Fana og Laksevåg klarte alle spørsmålene på strak arm. Det syntes nesten meningsløst å stille bonusspørsmålet, - hva med Bergens Tidende?

— Eh... Der, sier de og peker ubestemmelig.

— Nei, vent jeg så på en lapp at de hadde flyttet fra Krinkelkroken. Eller var det til? Bjørn Kato er ikke helt sikker på hvor Krinkelkroken er.

Nå vi peker nikker de gjenkjennende.

— Ja, selvfølgelig.

Det er visst ikke lett å holde styr på alle kroker og allmenninger i byen. Vi kan trøste oss med at Mariakirken var piece of cake.