Den 19 år gamle sjefsløvinnen Laura var først ute i det friske saltvannet. I Emmen Zoo i Nederland, der flokken på fem kommer fra, har sjøløvene levd i ferskvann. Derfor var det knyttet spenning til hvordan dyrene kom til å reagere på sjøvannet som er pumpet opp fra 110 meters dyp.

Laura stakk hodet uti to ganger før hun plumpet uti.

Nestemann som ble heiset i et grønt bur ned på bryggekanten heter Pebbles (14). Også hun er en voksen hunn. Pebbles var mer forsiktig i måten hun tilnærmet seg det våte elementet. Det tok flere minutter, hun dyppet nesen uti igjen og igjen, før hun hoppet i det.

Unge Dani (2) er flokkens minste og nestemann ut. Hun blir varmt mottatt av de to voksne sjøløvene og plopper rett uti det nye vannet. Også broren Mitch (2) er raskt uti.

Prøvde å rømme

Så skjer noe dramatisk: Pebbles hopper elegant over strømgjerdet og opp på muren. Her står hun og ser seg rundt, nysgjerrig på sitt nye miljø.

De nederlandske dyrepasserne roper på henne, prøver å skjule stresset med rolige stemmer, men dette hadde de ikke ventet.

Heldigvis bestemmer Pebbles seg for at det er altfor langt ned, at hun ikke har noe der nede på bakken å gjøre uansett, og returnerer til vannet. Men Akvariet-direktør Kees Ekeli har fått en rynke mellom øynene. Noe må gjøres. Den siste og største av nykommerne, alfahannen Mossy — som er dobbelt så stor - må vente.

Ekeli gir beskjed om at vannstanden må senkes. Strømgjerdet må forsterkes og det bygges i all hast et provisorisk gjerde oppe på muren.

Mossy ligger stille i buret sitt og venter. Han puster rolig. Han er vant til å ha kontroll, han er full av testosteron nå like før paringstiden. Nå har han vært på reise i to døgn, han ligger i et bur og vet ikke hva som venter ham.

— Han er apatisk. Han kan ikke gjøre noe annet enn å gi seg over til situasjonen. Akkurat nå har han det ikke godt, forklarer dyrepasser Luz Lanning fra Emmen Zoo.

Det jobbes for fullt for å gjøre klart til Mossy i sjøløvedammen. Det bores hull i betongen, spikres og hamres, strømkabler rulles ut. Svetten tørkes.

- En ny æra for oss

Så løftes det sølvfargede buret opp fra bakken. Vi skimter den omfangsrike silhuetten bak de tette sprinklene. Hannløven beveger seg lite der han svever gjennom luften. Lander på den nybygde bryggen. Kees Ekeli og Luz Lanning står oppå taket. Alle andre trekker seg unna. Låsen åpnes, døren glir opp, Mossy er fri.

Han nøler ikke. Glir rett ut i vannet. Hilser på resten av flokken, de svømmer rundt og rundt. Dyrepasserne kaster fisk til dem, Mossy spiser, det er et godt tegn. Alle smiler, dette går bra.

Kees Ekeli puster lettet ut. Fra i dag direktør for det eneste norske akvariet med sjøløver i.

— En ny æra starter for Akvariet i dag. Sjøløvene setter oss på kartet. Hvilke dyr en park har, forteller noe om hvilke ressurser og hvilken kompetanse man har, sier han fornøyd.

HOLDER SAMMEN: De fem sjøløvene tilhører samme flokk og er tydelig glad for å se hverandre igjen. Her blir lille Dani hilst velkommen av Laura og Pebbles.
ODD E. NERBØ
ALFAHANNEN: Spenningen hang i luften da den 250 kilo tunge Mossy ble heist inn i sjøløvedammen. Han kunne blitt aggressiv av stresset, men fant seg straks til rette.
ODD NERBØ