I formiddag la Hordaland politidistrikt frem kriminalitetsstatistikken for de seks første månedene i 2003. Der kom det frem at antall seksualforbrytelser mot barn har økt med hele 66,7 prosent — to tredeler - i 2003, sammenliknet med første halvår i fjor.

Politimesteren er skremt over utviklingen.

— Vi ser med stor bekymring på denne økningen. Seksuelle overgrep er noe av det mest krenkende en kan bli utsatt for, spesielt når det er barn som er ofre, sier politimester Vidar Refvik til bt.no.

Han vil likevel ikke konkludere med at de høye tallene er et signal om sexovergrep mot mindreårige er blitt mer vanlig de siste årene.

— Det er vanskelig å si om det er en reell økning i tilfeller, eller om folk bare er blitt flinkere til å melde fra om overgrep.

Oppmerksomhet rundt store overgrepssaker fører nesten alltid til at vi får inn flere anmeldelser, sier Refvik.

— Hva kan gjøres for å få tallene ned?

— Å forebygge en voldtekt er nærmest umulig. Slike ting skjer som regel innenfor husets fire vegger. Men vi gir alle slike saker topp prioritet, sier politimesteren.

De fleste andre tallene i politiets halvårsrapport var hyggelig lesning for Refvik og hans kolleger.

— Oppklaringsprosenten vår hittil i år ligger på 45 prosent. Det syns jeg er et godt resultat. Gjennomsnittet på landsbasis i fjor var rundt 37 prosent, sa politimesteren på pressekonferansen.

BEKYMRET: Politimester Vidar Refvik er svært bekymret over sjokktallene.
ARKIVFOTO: ODDLEIV APNESETH