Les hovedsaken:

Anestesioverlege Anne Berit Guttormsen lister opp symptomene til Vilde Aspelund Strømme (15) fra Åsane. Kan noen finne ut hva som er galt, hvorfor hun er så syk?

Det kommer spredte forsøk fra salen i undervisningsbygget på Haukeland universitetssykehus der det er smekkfullt til øverste rad.

De blodferske studentene har fått ledetråder som pusteproblemer og blålig bryst uten kapillærfylning. Men det må en tannlegestudent til for å få hull på byllen.

LÆREMESTER: Turnuskandidat Fredrik Sandve Kilander viser studentene undersøkelsesteknikk og hjerte- og lungeredning.
ANDERS LUND

— Hjertet? spør Kristian Blystad etter fem minutter.Riktig. Selv erfarne leger forsto ikke at Vilde var i livsfare. Diagnosen var lungebetennelse. I grevens tid ble det oppdaget en sjelden form for betennelse i hjertemuskelen, eller myokarditt (se fakta til høyre).

— Det var mange som ikke tenkte på det. Det var lite som tydet på at det var hjertet. Men vi har lært her at vi ikke kan svare feil, så jeg tok sjansen, sier Blystad og gliser mot Guttormsen.

Nytt kurs

Tannlegene får altså være med på kurset som skal inn i ny studieplan for medisinstudiet. Det er første gang kurset blir arrangert i Bergen.

— Det er et initiativ fra studentene selv for å bedre undervisningen i akuttmedisin. Det er utfordrende å gjennomføre praktisk undervisning for så mange. De har i mange år hatt et liknende kurs i Tromsø med professor Mads Gilbert, men vi har laget vårt eget opplegg, sier Anne Berit Guttormsen.

SYKESTUEN: Oversiktsbilde fra øvelsene.
ANDERS LUND

Rundt 200 studenter har vært med. På kveldstid har de fått omvisning på brannskadeavdelingen, operasjonsstuene og akuttmottaket.— Ingen skal dø av store blødninger, ufri luftvei eller hypotermi (lav kroppstemperatur). Det har vi terpet på under hele kurset, sier Guttormsen.

«Kan ikke noe om sykdommer»

Mellom 30 og 40 instruktører fra Bergen legevakt, kirurgisk serviceklinikk og hjerteavdelingen var også med som mentorer og instruktører.

En av dem opptrådte som skuespiller og etterliknet Vildes sykdomsforløp. Likevel skjønte ikke studentene at hjertet var problemet. Så har de også bare lest medisin/odontologi i et par uker.

— De har kanskje lært litt latin, men akuttmedisin har de lite eller ingen kunnskap om, sier Guttormsen.

- Har studentene noe utbytte av dette når de ikke har faglig grunnlag?

— Det de lærer tidlig, husker de. Det er fint å kombinere teori i latin og biobas med informasjon om hva som møter dem på sykehuset. De lærer seg å resonnere, vi presser dem litt også.

Faren til Vilde Aspelund Strømme er selv tannlege og mener kurset er en god idé.

— Det skulle vært sånn i min tid. Dette gir motivasjon og nysgjerrighet, og det får litt følelser inn i studiet, sier Kristen Strømme.

HJERTESYK: Vilde Aspelund Strømme svevde mellom liv og død i sommer. Nå brukes 15-åringens historie i undervisningen på Haukeland universitetssykehus.
ØRJAN DEISZ