Rivingen av de siste to trehusene i Jonsvollkvartalet startet mandag formiddag. Det er Ole Jan Strønen som eier Jonsvollkvartalet gjennom selskapet Jonsvollkvartalet AS.

Klager til Fylkesmannen

— Vi er sjokkerte. Vi trodde at den kampen som var sist, endte opp med at man i hvert fall ville bevare de tre eldste husene, sier Tormod Carlsen i Nøstet velforening.

Velforeningene på Nøstet, Verftet og Klosteret, vil nå be Fylkesmannen stoppe rivingen umiddelbart.

— Vi sender klage og ber om midlertidig oppsettende virkning, sier Carlsen.

- Har tillatelse

Ifølge seniorarkitekt Stein Hustveit i etat for byggesaker og private planer i Bergen kommune, har Strønen tillatelse til rivingen som nå er i gang.

— Rammetillatelsen fikk de 13. januar i 2004, og valgte da å la to hus stå igjen. Den 26. mars i år ble det gitt en bekreftet rivetillatelse. Det er den samme tillatelsen som ble gitt i 2004, men fordi det ble søkt om ferdigattest mens to av husene sto igjen, måtte vi av tekniske årsaker avslutte saken, sier Hustveit.

- Er ikke direkte vernet

Både byantikvaren og velforeningene i området har vært svært kritiske til rivingen av Jonsvollskvartalet. Mesteparten av området ble revet i 2004. — Området ble ønsket bevart, men er ikke direkte vernet, sier Hustveit.

I august 2005 skrev Ole Strønen at tre av husene fra 1700-tallet skulle stå igjen for å være en del av det nye kvartalet som skal bygges samme sted. Dette gjelder to hus ut mot Baneveien og huset med sykkelbutikken ved innkjøringen til Jonsvollsgaten. Det er disse husene som nå rives.

Okkupert

1. juni 2005 ble et av husene i Jonsvollkvarteret okkupert av 10-15 personer fra Boligaksjonen. Fem dager senere ble de fjernet av politiet. Natten etter ble huset igjen okkupert. 22. juni hentet politiet aksjonistene for siste gang, fem av dem måtte da heises ned fra taket ved hjelp av en brannbil.

DE SISTE HUSENE: Resten av Jonsvollkvartalet ble revet i 2004.
Rune Berentsen
I FORFALL: Husene som i dag ble revet har ikke vært i bruk de siste årene.
Rune Berentsen
OKKUPANTER: Guro Ljone og Jan-Erik Knudsen var to av 10-15 ungdommer som okkuperte et hus i Jonsvollskvartalet fra 1. juni 2005.
PÅL ANDREAS MÆLAND
SISTE HUS: "Det skal bo folk i husan" sto det på plakatene da huset som i dag ble revet ble okkupert av Boligaksjonen 1. juni 2005. MMS-FOTO: PÅL ANDREAS MÆLAND
FRA 1700-TALLET: Husene som i dag blir revet stammer opprinnlig fra 1700-tallet.
Rune Berentsen