— Dette er stor forskjellsbehandling av elevene. Vi burde vært informert på forhånd så vi kunne søkt en annen skole, sier elevene Mari Lyssand, Kristin Haukedal og Marita Høyvik til Bergens Tidende. De er skikkelig fortvilet og opplever høy egenbetaling som et slag i ansiktet.

Gratis skole

Den offentlige skolen skal i utgangspunktet være gratis. Det er den langt fra ved Krohnsminde videregående skole. 10.600 kroner må elevene som begynner på VKI hotell- og næringsmiddelfag ut med. Kostpenger koster 5500 kroner, uniform 800, knivsett 800 og ekskursjoner 220 kroner året.

Noen bøker får de låne. Skal resten de trenger kjøpes nytt, må de ut med 3250 kroner.

Ved naboskolen Bergen yrkesskole, som ligger vegg i vegg, må elevene betale 3500 kroner mindre for å utdanne seg til kokk. Der betaler elevene kun 3700 kroner i kostpenger. De betaler heller ikke knivsett på 800 kroner. Dessuten kan de leie en del bøker og slipper unna med 2000 kroner i nye bøker. Sandsli videregående skole, som også utdanner kokker, opererer med lignende priser.

Kostpengene er på 3800 kroner for VKI kokk.

50 kr for full middag

— Elevene lager og får full middag tre ganger i uken og betaler bare nærmere 50 kroner dagen. De får dessuten frokost to-tre ganger uken de dagene de har lange kjøkkenøkter. Vi føler ikke at skolen tar urimelig betalt, sier rektor Johannes Bolstad til BT.

Han har ikke vært klar over at prisene har vært ulike fra skole til skole. Skolen har operert med kostpenger på 5500 kroner og egenbetaling for knivsett i flere år uten at noen har reagert. Når det blir kjent at elevene betaler ulikt ved skolene, kan han forstå at elevene reagerer.

Elevene opplever den høye egenbetalingen som fordekte skolepenger i en offentlig skole¨, som i utgangspunktet skal være gratis.

Gjelder fremtiden

ý Det er fremtiden vår det gjelder. Jeg har flyttet på hybel og har ikke råd til så mye ekstra, sukker Martina Høyvik. Hun var klar over at det måtte betales noen tusenlapper, men ikke så mange. Febrilsk har hun og de andre jentene forsøkt å bytte over til kokkeutdannelsen på Bergen yrkesskole, men det er for sent. Der er alle plassene besatt.

— Det er kjipt at vi ikke får skifte skole, sier Hilde Olsen. Hun har flyttet til Bergen fra Stavanger, bor på hybel og reagerer som andre på den høye egenbetalingen. Nå er hun nummer én på ventelisten ved Bergen yrkesskole.

REAGERER: Elevene synes det er skikkelig urettferdig at de må betale 3500 kroner mer for å utdanne seg til kokk ved Krohnsminde videregående skole enn ved naboskolen. Fra venstre Mari Lyssand, Kristin Haukedal, Hilde Olsen og Marita Høyvik.
FOTO: ARNE NILSEN