— Jeg synes dette høres helt sprøtt ut. Hvis man skal spare penger er det mye bedre å kutte ned på kjøttet og middagsrasjonene. Brødskivene koster tross alt ikke så veldig mye. Å rasjonere på antall brødskiver er egentlig helt utrolig og virker veldig lite gjennomtenkt, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

I går skrev bt.no at innsatte i Bjørgiv fengsel samler underskrifter for å kreve mer mat.

— Lite for en voksen mann

Selv hevder de innsatte at de bare får to skiver til hvert brødmåltid. Også pålegg som skinke er mangelvare, ifølge mennene som har tatt initiativet til aksjonen.

Hvis det serveres melk til de to brødskivene utgjør det omtrent 500 kalorier per måltid. I tillegg kommer middagen og gir et totalt inntak på cirka 2200 kalorier per dag. Ifølge Tine Sundfør, som blant annet jobber for Din Mat, er dette i minste laget for en voksen mann.

— Det er vanskelig å vurdere energiinntaket nøyaktig, men jeg synes dette høres lite ut. En mann bør ha iallefall 2500 kalorier per dag. Hvis de innsatte i tillegg har en vanlig arbeidsdag der de står og går, blir kaloriforbruket også høyere, sier hun.

- Men de får tilbud om havregrøt. Er ikke det nok da?

— Havregryn er næringsrik og sunn mat. Hvis man virkelig er veldig veldig sulten er det også bra å stille sulten med. Men det er mange voksne mennesker som ikke synes havregrøt smaker noe særlig godt, sier Sundfør.

Ekstra viktig i et fengsel

Innsatte i Bjørgvin fengsel sier at stemningen på institusjonen blir amper når de får lite mat. Dette har ernæringsfysiologen full forståelse for.

— Kosthold er ekstra viktig i en fengselsinstitusjon. Blodsukkeret har stor betydning for folks reaksjonsmønstre, og i et fengsel er det nok mange som reagerer med å bli ampre i en slik situasjon, sier hun.

Hun mener fengslene i størst mulig grad bør følge kostholdsreglementet for andre institusjoner der man oppholder seg hele døgnet, som for eksempel sykehus og militære.

— Jeg skjønner at det kan være viktig å rasjonere på pålegget, for dette er jo dyrt. Men en som er sulten kan godt nøye seg med et billig brød fra kiwi, og da bør det ikke være nødvendig å stoppe med to skiver, sier Sundfør.

Hvordan bør kostholdet i fengsler være? Si din mening.