Stortingskandidaten og den tidligere byrådslederen i Bergen sier hun er sjokkert over kommunalminister Solbergs manglende vilje til å etterkomme ønsket fra FNs høykommissær. Strøm-Erichsen mener i likhet med en lang rekke andre politikere at Solbergs harde linje må svi hardt for regjeringspartner KrF.

Norge halverte fra 2003 mottaket av overføringsflyktninger (tidligere kalt kvoteflyktninger) til 750. Høykommissæren har bedt Norge om at antallet økes til 1500 igjen, men regjeringen sier nei. Statsråd Erna Solberg begrunner avslaget med at regjeringen først vil ha ned tallet på asylsøkere og bedre bosettingen i kommunene.

Verdens rikeste

— Det er oppsiktsvekkende at Erna Solberg, og det i en regjering ledet av Kristelig Folkeparti, går imot en henvendelse fra FNs høykommissær. Noe slikt har etter det jeg vet, aldri skjedd tidligere, sier Strøm-Erichsen.

Hun peker på at menneskene det her handler om, er de mest aller vanskeligstilte flyktningene som lever under svært tøffe forhold stuet sammen i leirer i konfliktområder rundt om i verden.

— Norge er verdens rikeste land og vi har en forpliktelse til å hjelpe disse menneskene, sier Strøm-Erichsen.

Hun er ikke overrasket over at Solberg-avslaget vekker reaksjoner innad i Kristelig Folkeparti.

— Jeg har alltid oppfattet KrF som et parti der solidaritetstankegangen står sterkt, men dette er jo stikk i strid med den linjen partiet har stått for, mener Strøm-Erichsen.

Saken har da også skapt splittelse mellom regjeringspartiene. Parlamentarisk leder Jon Lilletun i KrF og nestleder i Venstre, Olaf Thommessen fastslår begge at 1500 flyktninger i året bør være et minimum for Norge.

- Bondevik svekket

Opposisjonen fyrer, ikke uventet, opp under striden i regjeringen.

Lederne i Ap og Sp mener statsminister Kjell Magne Bondeviks autoritet er svekket.

— KrF har normalt kritisert Ap for å være for restriktive i flyktningpolitikken. Så blir de tvunget til å halvere antall kvoteflyktninger. Det svir, sier Stoltenberg til NTB.

Misnøyen i KrF skal nå være så stor at flere sentrale partifolk har vansker med å si ja til fortsatt regjeringssamarbeid med Høyre etter neste valg.

FN-skuffelse

Talskvinne Jennifer Pagonis ved FNs kontor i Genève uttrykte onsdag skuffelse over Norges avslag til å øke flyktningkvoten.

Organisasjonen Amnesty International Norge mener regjeringens politikk er uverdig. Sammen med Flyktningerådet, setter Amnesty nå i gang en underskriftskampanje for å få regjeringen til å snu.

Overføringsflyktninger, eller kvoteflyktninger, er mennesker med behov for internasjonal beskyttelse. FNs høykommissær kan gå inn for å overføre flyktningene til et tredjeland, dersom de ikke kan integreres i landet de først søkte tilflukt i og heller ikke kan dra tilbake til hjemlandet sitt.

OPPRØRT: Anne-Grete Strøm-Erichsen.