Dette alternativet for sjøkabelen ble i sin tid karakterisert som «umulig» av regjeringen, da striden om monstermastene sto på som verst for to år siden.

Hardangeraksjonen ville ha sjøkabel for å hindre oppføringen av mastelinjen gjennom Hardanger. Regjeringen avslo ønsket etter å ha hentet inn flere utredninger, og gikk for mastene.

Nå ønsker det private selskapet Northconnect å koble seg på mastelinjene med en sjøkabel som skal legges i, ja nettopp, Hardangerfjorden. Det melder TV 2-nyhetene tirsdag kveld.

Les hele søknaden fra Northconnect her!

BT skrev om sjøkabelprosjektet i oktober 2011. Den gangen så selskapet for seg at den skulle kobles på strømnettet i Samnanger. Nå har de endret mening og vil gå i fjorden hele veien til Sima.

Jan Ivar Rødland, tidligere leder for Folkeaksjonen for kraftoverføring med sjøkabel, vet ikke om han skal le eller gråte.

— Dette er helt meningsløst. Eller galgenhumoristisk, sier Rødland til bt.no.

Lite troverdig

Han peker på at de i sin tid fikk beskjed om at sjøkabel ikke var mulig.

— Det var altfor vanskelig, altfor dyrt. Men vi ble ført bak lyset. Nå blir det rubbel og bit - både luftspenn og kabel i fjorden. Dette sier noe om troverdigheten til storsamfunnet. Det nytter ikke uansett hva vi sier lokalt. Storsamfunnet krever, og vi må bare gi hele tiden.

Prosjektsjef Jo Viljam Drivdal i NorthConnect bekrefter at de har søkt om konsesjon til å legge en sjøkabel både fra Sima og Samnanger.

— Men Sima er vårt foretrukne alternativ.

- Hvorfor?

— Vi har gjort en helhetsvurdering av kostnader og risiko og andre forhold som påvirker dette prosjektet, for eksempel muligheten for tilkobling på strømmnettet.

- Dere ser for dere en sjøkabel på bunnen av fjorden?

— Slik vi vurderer det, er det greit å legge en kabel i bunnen av fjorden.

- Tidligere utredninger har ikke vært så positive?

— Det som gjaldt Sima-Samnanger-problematikken tidligere handlet om andre tekniske løsninger. De måtte krysse fjordene, noe som blir et helt annet kapittel enn dette. Fjordene er bratte, dype og veldig vanskelige å krysse.

Drivdal sier han skjønner folk reagerer etter alt ståheiet som var rundt sjøkabel sist.

— Men slik vi ser dette, er det to helt forskjellige prosjekter det er snakk om.

Det avviser Jan Ivar Rødland.

— Selv om de sier at dette ikke er samme sak, opplever vi det som samme sak. Men at Hardangerfjorden er en motorvei for kabelnett, er jo etter hvert blitt utredet grundig.

Kan få drive det

BT skrev om Northconnect sin sjøkabel allerede i oktober 2011. Den gangen var det kun Samnanger som ble skissert som aktuelt tilkoblingspunkt. Siden den gangen har man altså landet på Sima som mer aktuelt.

Statssekretær i Olje- og energidepartementet, Per Rune Henriksen, avviste den gangen at sjøkabelen til Storbritannia hadde noe med byggingen av Sima-Samnanger-linjen.

— Dette prosjektet har ikke hatt noen innvirkning på den linjen i det hele tatt, sa han.

Henriksen konstaterte også at det ikke var aktuelt for staten å la private styre en slik kraftoverføring mellom de to landene. Men Northconnect kunne gjerne gjøre utredningsarbeidet.

— Slike utenlandsforbindelser mener vi skal gå i Statnett sin regi. Årsaken er at overskuddet skal komme norske strømforbrukere til gode.

Drivdal i Northconnect håper staten har endret mening i løpet av de årene som er gått.

— Det er ikke noe i veien for at private kan gjøre dette arbeidet. Spørsmål om fortjeneste og slikt kan man ordne med konsesjonsvilkårene, for eksempel gjennom skattlegging. Slik sikrer man at samfunnet vil få tilbake verdiene av det som hentes opo her.

TRASEEN: Slik ser Nortconsult for seg at sjøkabelen kan kobles til Sima-Samnanger-linjen.
Northconnect