Jens Stoltenberg (Ap) og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) møtte tirsdag fylkesordførere og ordførere fra flere kommuner i Hordaland.

Resultatet ble at regjeringen bøyer av for den massive kritikken som har fulgt i kjølvannet av vedtaket om å bygge mastene i Hardanger.

Frist til februar

Samtidig som byggearbeidene nå går sin gang, vil regjeringen be et ekstern fagmiljø om å utrede sjøkabel som et alternativ til master. De vil også invitere ordførerne i de involverte fjordarmene om å være se på muligheter for å forskjønne de planlagte mastene.

Fristen for den nye utredningen er satt til første februar.

Det er særlig i sidearmene til Hardangerfjorden at regjeringen vil vurdere alternativer til luftlinje, ifølge statsminister Jens Stoltenberg.

Regjeringen vil også undersøke om det finnes andre muligheter for «forskjønning» av linjen.

— Det vi gjør nå er en klok og god beslutning. Vi får fornyet vurdering av sjøkabel, samtidig som arbeidet fortsetter uten opphold, sier Jens Stoltenberg.

Fortsetter anleggsarbeidet

Anleggsarbeidet vil altså fortsette, men kommer til å starte på Samnanger-siden. Luftspenn skal bygges på deler av traséen uansett.

— Vi kan begynne å bygge master. Det er uakseptabelt at store byer i Norge har svak kraftforsyning. Derfor fortsetter anleggsarbeidet, sier statsministeren.

Regjeringen fastholder at saksbehandlingen har vært god.

En ting jeg er helt hundre prosent sikker på, at kritikken ikke stilner. Det kommer ikke til å bli ro rundt denne saken

Statsminister Jens Stoltenberg

— Et problem med denne beslutningen er at det er stilt spørsmål om beslutningsgrunnlaget er godt nok. Vi mener den er god nok, men vi skal ikke være sta på det. Derfor vil vi nå få en ny utredning, sier Stoltenberg.

— Det er et ønske fra vår side å ta innvendingene på alvor, sier Riis-Johansen.

— Vi velger nå noe som ingen tenkte på i vår, nemlig å starte anleggsarbeidet på de delene av traséen som skal bygges i luft uansett, sier Stoltenberg.

De i midten som får kraftmastene, er aldri glad for det. De færreste mener at kraftmaster er vakre

Statsminister Jens Stoltenberg

- Fornøyd i endene

Statsministeren sier at Hordaland Ap og Hordaland Sp har bidratt til løsningen.

— Dette er ikke et teknisk spørsmål. Det er et politisk spørsmål. Nå venter vi til februar, så vurderer vi argumentene for og i mot på nytt.

— En ting jeg er helt hundre prosent sikker på, at kritikken ikke stilner. Det kommer ikke til å bli ro rundt denne saken.

— De som ved endene av kraftlinjene er fornøyd, men de i midten som får kraftmastene er aldri glad for det. De færreste mener at kraftmaster er vakre, sier Jens Stoltenberg.

Kampen er ikke over

Organisasjonen Bevar Hardanger mener tirsdagens nyhet om at regjeringen vil utrede sjøkabel igjen, ikke er troverdig, og har ikke planer om å avlyse den planlagte protestmarsjen lørdag.

— Dette er et vedtak som på ingen måte støtter kravet vi har satt fram, sier styreleder Klaus Rasmussen i Bevar Hardanger til NTB.

Han mener regjeringens plan, som innebærer å utrede sjøkabelalternativet samtidig med at byggingen av luftmastene blir påbegynt, ikke er troverdig.

— Det er det nærmeste vi kommer full rulle for luftalternativet, sier han.

Han kaller tirsdagens beslutning fra regjeringen et skinnvedtak som er gjort for å få ro.

— Når regjeringen ikke kommer til et mer nyansert resultat etter møtet, er sivil ulydighet det eneste som stopper dette, sier han.

Organisasjonen skal nå se nærmere på detaljene i det nye vedtaket, men Rasmussen sier det blir protestmarsj førstkommende lørdag.

Hva bør Jens Stoltenberg gjøre i Hardanger-saken? Bruk kommentarfeltet.