Da det omstridte Sæverudmonumentet ble avduket i Byparken år 2000, var hensikten til den franske kunstneren Bernar Venet at én av ringene skulle ruste.

Men ikke alle.

Nå har det likevel skjedd, og noe pent syn er det ikke. Avskallet og flekkete står monumentet der og minner mest om en sjiraffhals, midt på plenen. Er det ingen som har tenkt å gjøre noe?

— Vi er klar over at monumentet trenger oppussing. Den gule ringen skal fremdeles være gul, sier Grete Riis, sekretær i Fondet til kunstnerisk utsmykning.

Fondets styre hadde møte denne uken og ble enige om å bevilge femti tusen kroner ekstra i år til vedlikehold av utendørs statuer.

— Det er godt mulig vi kan begynne arbeidet på Sæverudmonumentet ganske raskt, det kommer nok langt opp på listen, forsikrer Riis. Prioriteringslisten skal utarbeides i nærmeste fremtid.

— Vil oppussingen av Sæverudringene skje før jul?

— Kanskje, men dette er også væravhengig.

Til neste år er det foreslått avsatt 200.000 kroner til vedlikehold av byens statuer, men dette vedtas ikke før byrådets neste budsjettmøte.

Grønn avdeling hos Bergen kommune har også ansvaret for byens statuer, og kontorsjef Rune Hesjedal opplyser at de har en særavtale med Bernar Venet.

— Vedlikeholdsprogrammet skal utarbeides mellom oss og kunstneren, og vi ser nå at behovet har meldt seg. Vi vil kontakte ham så snart som mulig, sier Hesjedal.

Så får vi krysse fingrene for at Venet ikke velger å beholde sjiraff-varianten.

IKKE PENT: Sæverudmonumentet har rustet i rekordfart, og trenger vedlikehold snarest. Kanskje skjer det før vinteren setter inn, kanskje ikke.<p/>FOTO: ARNE NILSEN