— Å bruke nettet eller telefon går også bra, sier Anders Guldhaug, eier av Cappelen Damms Auksjoner. I kveld lar han 450 katalognumre med trykk, bøker og kart gå under hammeren. Deriblant en stor avdeling bergensiana.

— Det er spesielt at det er en så stor samling med både bøker og bilder fra Bergen, sier Guldhaug.

Det berømte Scholeus-motivet fra 1588 er opprinnelig et kobberstikk av Bergen by.

— Men stikket ble trykt i bøker og ble gjerne forandret litt ettersom kobberet ble slitt. Vi har både store og små format av det på auksjonen. Bergen var den første byen i Norge som ble illustrert på denne måten. Det skyldes nok at Bergen var den nest største byen i Skandinavia på den tiden, sier Guldhaug.

I tillegg til Scholeus-stikket i ulike varianter er det flere skrifter fra 16-1700-tallet som omfatter slaget på Bergens red i 1665. Samtlige av dem er illustrert med kobberstikk.

Bergensprospekt fra 1840-årene

  • Vi har også mange trykk fra Prahls litografiske «officin». Prahl var den første som startet et litografisk trykkeri i Bergen. Jeg tror det var i Marken. Min favoritt er et bergensprospekt fra 1840-årene som er ett av tre store, vakre bergensprospekt, forteller Guldhaug.

I avdelingen for skjønnlitteratur finnes det rekke førsteutgaver, blant annet av Amalie Skram.

Norvegica, polarlitteratur og naturhistorie er andre gode avdelinger i katalogen, opplyser Guldhaug.

Rosinen

  • Rosinen i pølsen er kanskje to fantastiske atlas – begge med kart over Norge og norskekysten. Det ene er fra 1680 og inneholder kart over Skandinavia og Russland. I alle kartene er grenser og våpenskjold høynet med gull. Det er noe av det flotteste jeg har sett i mine tretti år i bransjen, sier Guldhaug.

Avdelingen med bergensiana stammer fra en samler i Bergen. Guldhaug vil ikke ut med hvem, men det er ikke et erkebergensk navn, ler han.

— Jeg vil si at bergenserne bør kjenne sin besøkelsestid. Det er ikke ofte vi har en så stor samling sjeldenheter fremme på auksjon, sier Guldhaug.

Auksjonen starter i Håndverkeren i Oslo i dag klokken 18.

Her finner du hele katalogen til auksjonen.