Lørdag formiddag havnet en to år gammel gutt på sjøen i bestefarens (69) bil, ved Bjørsvik kai i Lindås.

— Rygget i bue

Søndag kveld lå gutten og bestefaren fortsatt på Haukeland universitetssykehus, betegnet som henholdsvis kritisk og alvorlig skadde. Bestefaren ble skadet mens han desperat prøvde å redde barnebarnet sitt ut av bilen.

Politiet mener 2-åringen har tatt seg inn i bilen og startet den mens bilen sto i revers, og at bilen deretter har rygget i en bue bakover - og over metallkantene ytterst på kaien.

Sjekker trosse

Søndag fortalte øyenvitnet Per-Bjørnar Fagernes om en ganske kraftig trosse som lå inntil metallkantene ytterst på kaien i Bjørsvik.

Kjell Idar Vangberg, etterforskningsleder ved Nordhordland lensmannsdistrikt, bekrefter søndag overfor bt.no at trossen lå der bilen med toåringen i kjørte utfor.

Trossen er også omhandlet i politiets åstedsrapport.

— Trossen lå på langs på innsiden av metallkantene, som et trappetrinn. Først lå det en tauhøyde, og nærmest metallkantene var det to tauhøyder. Trossen ble en liten rampe, sier Vangberg.

- Kan ha vært medvirkende

Han sier at etterforskningen blant annet vil ta for seg om ulykkeskaien var forsvarlig sikret.

Trossen ble en liten rampe

Kjell Idar Vangberg, etterforskningsleder

— Det gjelder både fastmonterte ting og andre gjenstander som var på kaien, for eksempel denne trossen, sier Vangberg.

- Kan det være noe klanderverdig med at den lå der?

— Vi skal finne ut hvorfor bilen gikk utfor, og denne trossen kan ha vært en medvirkende årsak.

— Men om det er noe klanderverdig ved at den lå der, skal jeg ikke uttale meg om før vi har etterforsket det. Vi må inn og sjekke forskrifter og regler, sier Vangberg.

- Tragedie

Nordhordland Veteranbåtlag bekrefter overfor bt.no at trossen tilhører dem, og at det var vinteropplagstrossen til veteranskipet D/S «Oster».

Daglig leder i veteranbåtlaget, Tor Johannes Bjørgaas, sier at saken er en tragedie, men at han ikke ønsker å kommentere noe rundt trossen.

— Vi håper bare det går bra med barnet og bestefaren. Hvis politiet vil snakke med oss om denne trossen, får vi snakke med dem, sier Bjørgaas.

Vitner: - Åpen bagasjeluke

Politiet har sjekket ulykkesbilen, og vurderer om den skal til nærmere teknisk undersøkelse.

Denne saken har vært en stor påkjenning for alle involverte

Kjell Idar Vangberg om hvorfor avhør ble utsatt

Vitner har blant annet forklart at bagasjeluken på bilen var åpen før toåringen kjørte utfor kaien.

Også øyenvitnet Per-Bjørnar Fagernes, som bt.no har snakket med, mener at bagasjeluken sto åpen - kanskje fordi bestefaren skulle laste inn varene han hadde kjøpt i Fagernes’ verksted på kaien.

Utsatte avhør

I går skulle politiet starte formelle vitneavhør etter ulykken. Men på grunn av belastningen på pårørende og vitner, ble avhørene utsatt.

— Denne saken har vært en stor påkjenning for alle involverte. Selvfølgelig mest for familien det gjelder, men også for andre som ble vitner og hjalp til som frivillige, sier Kjell Idar Vangberg, etterforskningsleder ved Nordhordland lensmannsdistrikt.

Ifølge Vangberg vil toåringens storesøster (6), som var på kaien, trolig ikke bli avhørt.