— Hvem har ansvaret her? Har dere papirene i orden? Hva med slukkeutstyr? Hvordan vet dere at det virker?

Overbrannmester Frode Tufte har begynt på inspeksjonsrunden. I løpet av to dager skal alle de rundt 70 fyrverkeriutsalgene i Bergen kontrolleres av brannvesenet.

Strenge regler

— De aller fleste har tingene i orden, men det hender at det står for mye fyrverkeri fremme på disken eller at pulverapparatene er tomme. Da stenger jeg utsalget umiddelbart, men feilene tar ofte ikke så lang tid å fikse, sier Tufte.

Bare stjerneskudd og småfyrverkeri kan stå fremme på disken. Alt av større fyrverkeri skal være utilgjengelig for kundene.

- Blir ikke det samme uten

  • Dette skal jeg fyre opp sammen med barna, sier Vibecke Rye (50).

Onsdag formiddag er hun på Laksevåg senter for å kjøpe fyrverkeri.

— Det ble litt småfyrverkeri og noen stjerneskudd. Jeg vil ikke bruke så mye penger på dette, men nyttårsaften blir ikke den samme uten, sier Rye som skal feire hjemme i Bergen med kalkun, og pizza til barna.

Smell

  • Det er få eldre som kjøper fyrverkeri. Ellers er det både unge og barnefamilier som kommer. Ungdommene spør helst etter noe som smeller skikkelig, forteller Robert Normansen.

Brannvesenet hadde ingen ting å utsette på salgsboden hans utenfor Laksevåg senter.

— Foreløpig har det ikke vært så mange kunder her, men det pleier å ta seg opp utover dagen. Det er også en del som venter til nyttårsaften og håper vi har lavere priser da.

— Har dere det?

— Det kommer litt an på hva vi har igjen. Vi kan returnere restene, men vi vil jo helst selge alt, sier Normansen.

Gode råd

Overbrannmester Tufte har følgende råd til alle som skal skyte opp fyrverkeri i morgen:

— Les bruksanvisningen til fyrverkeriet og bruk vernebriller. Brillene får du gratis de fleste steder som selger fyrverkeri.

Det er også viktig at fyrverkeriet står stødig.

— Én person må ha ansvar for oppskytingen, og vedkommende må være edru, sier Tufte.

Hvordan feirer du det nye året?

KONTROLL: Frode Tufte og Kurt Magne Hjul Steinsbø fra Bergen brannvesen kontrollerer at fyrverkerisalget går riktig for seg. Alt er i orden hos Robert Normansen (t.v.). FOTO: RUNE STØLÅS
HANDLER: Vibecke Rye kjøper fyrverkeri for barnas skyld. - Jeg skal selv være med å fyre det opp, forsikrer hun.FOTO: RUNE STØLÅS
I ORDEN: Brannslukkingsutstyr er påbudt på utsalgsstedene.FOTO: RUNE STØLÅS
BRILLER: Overbrannmester Frode Tufte oppfordrer folk til å bruke beskyttelsesbriller når de tenner opp fyrverkeri. FOTO: RUNE STØLÅS