Partiet Rødt hevder at Bergen kommune har tapt 5,5 milliarder kroner på å selge seg ned i kraftselskapet BKK i perioden 1999 — 2002.

Rødts Mathias Furevik har regnet på hva kommunen har tapt på salget basert på hvor mye verdien til BKK-aksjene har steget disse årene.

— Å eie vannkraftaksjer er å trykke penger. Derfor er det ren idioti å selge seg ut av BKK. Det var det i 1998, og det er det i dag, sier Torstein Dahle, leder i Rødt og partiets førstekandidat i Bergen.

Faktasjekker

Rødt krever en høring før valget der byrådet forteller hva slags plan de har for sitt eierskap i BKK.

— Arvesølvet ble skuslet bort. Aksjene er solgt på billigsalg og inntektene brukt til å finansiere skattelette. Det er viktig å få åpenhet rundt byrådets planer for BKK etter valget, mener Mathias Furevik .

Nå vil Bergen Kommune se nærmere på regnestykkene Rødt skisserer.

— Det er store tall, og det kan jo være greit å sjekke disse faktaene. Administrasjonen vil se nærmere på påstandene til Rødt for å kunne vurdere opplysningene og regnestykkene som fremsettes, sier Lars Chr. Røssevold i Byrådsavdeling for finans, konkurranse ogeierskap.

Starter mandag

Allerede neste uke vil kommunen gå i gang med undersøkelsene av Rødts regnestykker.

Leder for eierskapsseksjonen, Stein Trengereid, vil se nærmere på tallene når han er tilbake fra ferie på mandag, opplyser Røssevold.

— Jeg vil tro at dersom tallene ikke medfører riktighet, så vil eierskapsbyråden bruke det til noe, sier han.

Et flertall bestående av Ap og de borgerlige partiene solgte i 1998 og 2002 nesten halvparten av kommunens BKK-aksjer til Statkraft gjennom en serie emisjoner. - Bergen kommune har tapt 5,5 mrd. kroner på å selge seg ut av BKK, mener Rødt.