Bygningen som brant i går kveld kan ha inneholdt asbest, og Helsevernetaten vil i dag ta prøver av støvnedfall på berørte boliger og askerester fra branntomten på Hilleren, melder Bergen kommune i en pressemelding.

— Med erfaring fra tidligere indrustribranner ønsker Helsevernetaten å skaffe seg en god oversikt over mulige helseskadelige stoff og deres utbredelse. Men i dette tilfellet er det ingen akutt helsefare for beboerne i området, understreker Ingvar Tveit, leder for Helsevernetaten i Bergen kommune.

Prøvene som nå tas vil bli analysert av SINTEFs laboratorium, og svaret vil bli offentliggjort så snart resultatene foreligger.

Beboerne i området fikk i går kveld en sms-melding fra kommunen der de ble oppfordret til å lukke vinduer og dører på grunn av røykutvikling fra brannen. Noen få beboere ble evakuert på grunn av helseskadelig røyk fra brennende isopor i fabrikken. Disse kan nå flytte tilbake til sine boliger.

- Helt forferdelig

Erik Olsen og kolleger står fredag formiddag og ser på det som er igjen av Brødr. Sunde.

— Det er helt forferdelig. Det er kundene og vi som jobber her som blir berørt. Forhåpentlig klarer vi å levere noe, sier Erik Olsen.

Olsen og et titall andre kolleger jobber med å produsere fiskekasser.

— Vi har møtt opp for å få informasjon om hva vi skal gjøre videre. Noen av oss har fått beskjed om at vi skal jobbe rundt på andre fabrikker i Norge, sier han.

På branntomten går vedlikeholdssjef Oddvar Fosse og rydder.

— Det er virkelig trist det som har skjedd, sier Fosse.

Han anslår at rundt 20.000 fiskekasser gikk tapt i brannen torsdag kveld.

— Jeg holder på å vaske vegger og tak for å få produksjonen i gang igjen så fort som mulig.

Mange av produksjonsmaskinene er intakte og han håper at produksjonen kan være i gang igjen i løpet av to måneder.

— Vi må jo være optimister, sier han

Storbrann

Store brannmannskaper rykket torsdag ut til storbrann på isoporfabrikken til Brødr. Sunde AS i Hillerenveien 82. Brannen ble meldt klokken 18.56 torsdag kveld.

— Vi har nå kontroll på brannen, og har klart å redde rundt to tredeler av bygningsmassen, opplyste Anders Leonhard Blakseth, vakthavende sjef i Bergen brannvesen til bt.no klokken 23.30.

Fredag morgen meldes det at brannen er slukket.

— Evakuerte beboere kan flytte hjem igjen, så lenge de ikke kjenner lukt, sier Svein Føllesdal politioverbetjent ved Bergen Vest politistasjon til bt.no ved 10-tiden fredag.

Faren over

Politiet evakuerte syv beboere torsdag kveld. Hvor mange som har flyttet av fri vilje, har ikke Føllesdal oversikt over.

— Røyken i området har nå gitt seg, sier Anders Leonhard Blakseth, vakthavende sjef i Bergen brannvesen.

Han sier at røyken etter isopor i utgangspunktet er giftig, men at giften ikke setter seg noen sted.

— Vi ville ikke at folk skulle puste inn røyken i løpet av natten. Det var derfor vi evakuerte en del beboere, sier han.

Han påpeker at det ikke er farlig å oppholde seg på stedet nå.

— Sivilforsvaret holder vakt utover dagen, så ingen uvedkommende skal komme inn på området, sier han.

Utstyr reddet

Brannvesenet klarte å redde to tredeler av bygget. En av grunnene til det var en brannvegg.

— Vi har gått tilsyn der i flere år og det er kjekt å se at det har funket, sier Blakseth.

— Vi har også klart å reddet mye av produksjonsutstyret og maskiner takket være brannveggen og den gode innsatsen til brannvesenet.

Føllesdal ved Bergen Vest politistasjon forteller at brannen startet i et lokale som ikke tilhørte Brødr. Sunde og at det ikke skal ha vært produksjon i lokalet.

— Vi kommer til å starte med taktisk etterforskning i formiddag, sier han.