Bare noen få meter fra en av hovedstiene til byfjellet Aksla, ble den omkomne kvinnen funnet. Hun lå bare 300–400 meter fra restauranten og utkikkspunktet Fjellstua.

Politiet føler seg sikre på at den omkomne er den savnede 21-åringen, og at hun ble drept.

— Vi er nå i en fase der vi etterforsker et drap begått av en ukjent gjerningsmann, sier politiadvokat Yngve Skovly i Sunnmøre politidistrikt.

Registrerer stopp

Dersom 21-åringen fra Bergen har brukt en trenings-applikasjon på joggeturen, kan det gi etterforskerne nøyaktig oversikt over hennes bevegelser.

De fleste slike programmer registrerer både hvor personen beveger seg, hastigheten, og eventuelle stopp. Politiadvokat Skovly bekrefter at dette er et spor etterforskerne vil arbeide med.

— Trenings-apper er absolutt noe vi vil se nærmere på, sier Skovly.

Russ i Fana

Politiet undersøker også en rekke andre tekniske spor, som mobiltrafikk, meldinger i sosiale medier og innholdet på 21-åringens datamaskin.

— Foreløpig kan jeg ikke si noe om hva som har kommet ut av dette, sier politiadvokaten.

Han vil heller ikke svare på om politiet har funnet Aarseths telefon. Fredag var denne ikke funnet, men avslått.

Anja Weløy Aarseth fra Bønes i Bergen studerte shipping og logistikk på Høgskolen i Ålesund. Familie og flere venner ble i går tatt hånd om av et støtteapparat etter å ha fått beskjeden om at politiet tror 21-åringen er drept.

Hun gikk på Storetveit skole i Bergen og var russ ved Fana gymnas i 2011.

- Fantastisk snill jente

Familien hennes sendte i går en pressemelding der de takket alle som har vært med på letingen.

"Familien ønsker å rette en stor takk til politiet og til alle dere som de siste dagene har vært med på leteaksjonen. Takk til redningsetatene, de frivillige og medstudentene som deltok i letingen. Vi har selv vært ute i terrenget og sett hvordan det ble jobbet", skriver de.

Flere av hennes nærmeste venninner har reist til Ålesund for å være sammen med familien hennes.

En venninne fra Fana Gymnas har bare positive ting å si om 21-åringen.

— Anja var en fantastisk snill og veldig rolig jente. Veldig aktiv innenfor sport, og alltid inkluderende, sier Maren Mikkelsen (20). De gikk sammen på den videregående skolen i to år.

Døgn med sporsikring

Lørdag reiste åstedsgranskere fra Kripos til Ålesund. De vil begynne arbeidet i dag, etter at politiet har holdt vakt ved funnstedet natten gjennom.

— Vi venter til Kripos kommer med å begynne undersøkelser på stedet, sier Skovly.

Sporsøket blir et møysommelig arbeid.

— Vi vil helt sikkert holde på i flere døgn, sier Per Angel, leder for ID-gruppen i Kripos.

Selv om et åsted eller funnsted utendørs er verre enn innendørs, er det fortsatt realistisk å finne spor.

— Det er fullt mulig å finne overflatevev eller DNA på gjenstander som kvister, steiner eller andre gjenstander. Alt i området vil bli sikret, sier Angel.

Den døde kvinnen vil trolig bli formelt identifisert i løpet av dagen. Kripos bruker enten DNA-sammenligning eller tannjournal for formelt å bekrefte identiteten, og ikke ansiktsgjenkjenning.

Selv om det har gått nær tre døgn fra Aarseth ble sett sist til funnet i går, og det i perioder har falt nedbør i Ålesund, mener Angel at tidsoppholdet ikke er kritisk.

— Tid er en uheldig faktor, men tre dager er ganske vanlig i slike saker, sier han.

Ulykke utelukket

Fredag passerte flere av letemannskapene like ved der kvinnen ble funnet død ved 13-tiden i går, uten å se henne. Heller ikke søk med helikopter førte frem. Først da letemannskapene gikk manngard gjennom terrenget, fant de den døde kvinnen.

— Det viser hvor tidkrevende en slik leteaksjon er, sier Skovly.

Funnstedet ligger like ved en bratt skråning som går ned til bebyggelsen i Ålesund sentrum. Politiet mener det er utelukket at kvinnen har mistet livet i en fallulykke.

Byfjellet, som er 189 meter høyt, har flere gruslagte turstier på kryss og tvers, og er populært blant joggere og turgåere.

Passerte to ganger

Trolig har flere hundre passert på turstien i de nær tre døgnene. En av dem er en 27 år gammel kvinne som passerte rett ved funnstedet både onsdag kveld og torsdag kveld.

— Jeg kjente igjen benken på bildet, like ved der hvor hun ble funnet. Det er et fint sted å sette seg ned for å se på utsikten, sier hun.

Torsdag møtte hun på letemannskapet ved Fjellstua, 300–400 meter unna.

— Jeg spurte om jeg skulle snu, men de sa at jeg kunne fortsette. Da hadde de allerede gjort et grovsøk på stien like ved funnstedet, sier ålesundskvinnen.

Hun tror dette kommer til å påvirke hvordan andre bruker Aksla fremover – i alle fall så lenge det ikke er tatt en gjerningsmann.

— Det er vanskelig å si hva jeg kommer til å gjøre, men det er grusomt at det har skjedd på en så trygg plass. Det er veldig mange som bruker dette som et fristed og jeg tror det kommer til å påvirke mange i lang tid.