Rettsmedisinernes rapport etter drapet på Sigmund Gravdal i Kvinnherad 24. juli i år viser at han ble utsatt for massiv vold, utført med flere ulike gjenstander.

Krimteknikerne har sendt en rekke gjenstander som ble funnet på åstedet til DNA-analyse. Slik håper de å få endelig svar på hvilke av gjenstandene som ble brukt til drapet, men også hvem av de siktede som har vært i kontakt med gjenstandene.

Slegge, øks og hageredskaper

To kvinner på 47 og 36 år er siktet for drapet på Gravdal. De ble pågrepet natten etter. Kvinnene skal ha vært hjemme hos Gravdal for å drikke sammen med ham.

47-åringen har innrømmet at hun slo Sigmund Gravdal gjentatte ganger med et hageredskap i hjemmet hans drapsdagen. Gravdal ble funnet død senere samme kveld. I nærheten av ham fant politiet både en hammer, en øks, en slegge og ett eller flere hageredskaper.

Kvinnen nekter imidlertid straffskyld etter siktelsen om forsettlig drap, og mener hun handlet i nødverge. Ifølge hennes forklaring skal Gravdal ha gått til angrep på henne da hun avviste hans seksuelle tilnærmelser.

I avhør skal 47-åringen ha forklart at hun var alene om voldsutøvelsen, og at venninnen ikke var til stede i rommet da drapet skjedde.

Dette fester politiet ikke umiddelbart lit til. De venter nå på svar på analyser av DNA-spor fra gjenstandene som ble funnet sammen med drapsofferet i gangen i huset på Sandvoll.

Fengslet på ny

I mellomtiden krevde de i dag 36-åringen varetektsfengslet for fire nye uker.

— Mener dere hun også har brukt vold mot offeret?

— Hvem som har utøvd volden vil jeg ikke spekulere i. Hun er siktet for medvirkning til drap, og obduksjonen viser at det er brukt flere gjenstander under drapet. Vi venter nå på analyseresultater som kan gjøre bildet klarere, sier politiadvokat Eli Valheim.

Hun fikk medhold av Bergen tingrett i at det fortsatt er fare for at 36-åringen kan forspille bevis dersom hun løslates.

Drapsåstedet er fortsatt ikke frigitt av krimteknikerne. Det vil først skje når de har fått alle prøveresultater fra Folkehelseinstituttet, og kan avgjøre om de må gjøre ytterligere undersøkelser i boligen.

Leter etter klær

Når åstedet blir frigitt, vil etterforskere også ransake boligen nærmere. Blant annet er de på jakt etter klesplagg 36-åringen skal ha hatt på seg drapsdagen, som de vil undersøke for eventuelle blodspor.

Kvinnen skal ha manglet en del av klærne sine da hun forlot åstedet i taxi, men har selv forklart at hun ikke er sikker på hvor de aktuelle plaggene tok veien.

Politiet mistenker at 36-åringen kan ha gjennomsøkt huset til Gravdal på jakt etter verdier etter at han var død.

47-åringen som har vedgått å ha slått 65-åringen, skal ha forlatt huset rundt klokken 14. Først flere timer senere reiste 36-åringen fra stedet.

Da politiet kom til stedet, fant de hele stuen endevendt, skuffer og skap åpne, møbler veltet og gjenstander knust. 47-åringen skal i avhør ha benektet at dette skjedde før hun dro derfra.

Da 36-åringen ble pågrepet, var hun i besittelse av både Gravdals mobiltelefon, et kredittkort og papirer som tilhørte ham.

- DNA beviser ingenting

Kvinnen anket fredag fengslingskjennelsen på stedet.

— Vi hadde håpet på løslatelse. Men det virker som politiet bare trenger å argumentere med at dette er en drapssak, så får de medhold. Slik saken er nå, har de ingen beviser som peker i retning av at min klient har noe med drapet å gjøre, sier forsvarer Frode Skogvold.

Han mener DNA-analysene fra gjenstandene som ble funnet på åstedet heller ikke kan gi noen entydige svar.

— Vi håper selvfølgelig at de vil renvaske min klient. Men om hennes DNA skulle bli funnet på noen av disse tingene, er det ikke dermed sagt at det betyr at hun har noe med drapet å gjøre. Hun har jo vært i huset, og hun måtte forbi den avdøde i gangen for å komme seg ut. Da kan det godt være hun har flyttet på noe av det som lå der, sier Skogvold.

Den medsiktede 47-åringen har godtatt videre varetektsfengsling, og møtte derfor ikke i retten fredag.

DREPT: Sigmund Gravdal (65) ble drept av massiv vold mot hodet. Ifølge obduksjonsrapporten ble det brukt flere ulike gjenstander i voldsutøvelsen.