Sjekk påskens turperler

Har du fremdeles ikke spikret turplanene i påsken? Bt.no hjelper deg med gode ideer.

Gullfjellet
Dette er med sine 987 meter over havet det høyeste fjellet i Bergen. På godværsdager har man nydelig utsikt over store deler av fylket. Å komme seg til Gullfjellet er raskt, enkelt og billig! Ta bussen fra Bystasjonen til Gullbotn. Stoppet er akkurat innenfor kommunegrensen og dermed koster det bare 23 kroner for kjøreturen som tar en knapp time.

Ved Turistheimen går lysløypen opp på høyre siden av veien. Et stykke opp i terrenget begynner den solide varderekken som går helt til topps. Etter en velfortjent matbit og hvil kan du gå ned igjen den samme veien, eller fortsette ned til Totland via Redningshytten.

Fordi man ofte må gå til fots det første stykket, kan det være fint å ha mulighet for å feste skiene på ryggsekken. La deg ikke lure av at Gullfjellet ligger nær byen. Været kan bli skikkelig ruskete og det er viktig med varme klær og godt utstyr.

Sjekk turværet her

Herdla
Hater du snø og digger fugleliv? Da er Herdla påskeplassen for deg. Øyen ligger på nordspissen av Askøy kommune og er det rikeste fugleområdet i Hordaland. Fram til 2003 var det registrert 224 fuglearter i naturreservatet.

Dersom været er godt er det fint å ha med seg piknikmat til Herdla.

Kjør så langt du kan komme på veien og fortsett utover grusveien til fots. Etterhvert dukker det opp flere fine steder man kan raste. Husk vindtette klær og kikkert! Gåetappen er så kort at man fint kan bære med seg et par campingstoler også.

Se vår store skisentertest:

Myrkdalen

Eikedalen

Voss

Røldal

Finse-Geiteryggen
Det er ennå ikke for sent å få til en fleredagerstur i påska. Løypen fra Finse til Geiterygghytta er passelig for de som ikke ønsker å ta seg fullstendig ut. Den ene veien kan du ta turen gjennom Kyrkjedøri. Hvis været er bra og formen god klarer du en avstikker opp til Kyrkjedørsnuten (1790 moh) på Hallingskarvet.

Utpå ettermiddagen kommer du fram til Geiterygghytta og kan se fram til et godt måltid. Bestyrer Jan Eira skyter og fisker selv alt av kjøtt og fisk som serveres til middagen.

De som ønsker å gå en alternativ rute på vei tilbake til Finse følger løypen over Omnsbreen som er noe kortere enn turen gjennom Kyrkjedøri.

Slik er det på Finse akkurat nå

Jøkulrunden
Kanskje den aller fineste skituren i Hordaland? Den kvistede løypen tar deg med fra Finse til toppen av Hardangerjøkulen. På gode dager ser du hele Hardangervidda, Skarvheimen og Jotunheimen. Turen er cirka 22 kilometer og kan godt gjøres på en dag.

Start i Bergen med morgentoget klokken åtte. Framme på Finse følger du den merkede løypen over Finsevatnet mot Appelsinhytta. Videre går det bratt opp mot Jøkulhytta, før det flater helt ut det siste stykket mot toppen. Pust inn og nyt utsikten før du svinger deg tilbake til Finse og tar kveldstoget hjem.

Jøkulrunden tar 5-6 timer og gjør seg desidert best i godvær. Varme klær, kart, kompass, spade og mat er nødvendig.

Horndalsnuten
Denne turen er perfekt for deg som liker bratte utfordringer. Det 1460 meter høye fjellet rager høyest I Voss kommune og kan by på fine nedkjøringer for den som kan svingekunsten. For å komme deg til Horndalsnuten trenger du bil. Kjør mot Mjølfjell og stopp ved bomvegen på Skiple.

Deretter følger du traktorvegen oppover til du ser Horndalsbotnen. Gå oppover dalen på sørsiden av Horndalsbruni opp mot toppryggen. Alternativt kan du kjøre til Fennastølane og gå mot toppen derfra. Avkjørselen til Fenne finner du ved Bjørgum på veien mellom Voss og Granvin. Vær obs på skredfaren. På denne turen er det en fordel med kraftige ski og støvler.

Bergsdalen
Her finnes perfekt nybegynnerterreng og korte greie skiturer. Ta bussen eller kjør til Lid og følg kvistet løype oppover til turistforeningens hytte Høgabu . Spis nistepakken inne og lag deg en kopp kaffe før du suser tilbake til utgangspunktet.

Denne turen kan godt gjøres på en ettermiddag. Dersom du ønsker å bli I fjellet litt lenger kan du overnatte på hytten og ta for deg av toppene som ligger rundt i terrenget.

Lenger oppe i Bergsdalen ligger Alexander Grieghytten . Her det bilvei helt fram og stedet er populært for barnefamilier.

Sjekk flere turtips på våre seks lokalsider: Åsane, Os&Fusa, Fana, Arna&Osterøy, Fyllingsdalen og Voss

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Lokalt

Fakta

Fakta/Fjellvettreglene

1.Legg ikke ut på langtur uten trening.

2. Meld fra hvor du går.

3. Vis respekt for været og værmeldingen.

4. Lytt til erfarne fjellfolk.

5. Vær rustet mot uvær og kulde selv på korte turer. Ta alltid med ryggsekk og det utstyret som fjellet krever.

6.Bruk kart og kompass.

7.Gå ikke alene.

8.Vend i tide. Det er ingen skam å snu.

9. Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig.Flere turtips?

www.turistforeningen.no

www.friflyt.no

www.etojm.com

www.fjellforum.net

Bilder

DRØMMEPÅSKE: Viddene venter på deg, og kanskje blir det sol. FOTO: KRISTIN JANSEN

ENKELT: Fin oppstigning i familievennlig terreng i Bergsdalen. FOTO: KRISTIN JANSEN