En fredag ettermiddag for noen uker siden skulle Bjarte Sanne i all hast ut med noe pappboss. Da han sto ved returkonteineren i Birkeveien på Landås i Bergen, glemte han helt at han holdt førerkortet i hånden — under all pappen. Dermed…

— Sertifikatet gikk oppi konteineren. Jeg var på vei for å plukke opp en kamerat, vi skulle kjøre sammen til Haugesund, og jeg hadde det travelt. Først etter å ha kjørt et stykke med bilen, skjønte jeg hva som hadde skjedd, sier Sanne.

Ordnet på én time

Han lot kameraten overta kjøringen, og de dro til Haugesund som planlagt. Søndag kveld kom han hjem igjen til Bergen - og begynte å gruble over det manglende sertifikatet.

— Jeg lurte på hvordan jeg skulle gripe fatt i det. Da kom jeg på en historie en nabodame fortalte. Hun hadde mistet en hanske i en returkonteiner, og hadde fått hjelp av BIR (renovasjonsselskapet, red. anm.). Jeg oppsøkte henne og fikk et telefonnummer jeg kunne ringe, forteller Sanne.

Klokken 08.10 mandag morgen ringte han BIR.

— Jeg må si jeg ble imponert over servicen. Jeg ble satt over til en kar, han fikk adressen min, og kort tid etter møtte jeg ham ved konteineren. Han gikk inn og fant sertifikatet etter et par minutter. Jeg noterte meg til og med klokkeslettet: Klokken 09.10, nøyaktig en time etter at jeg hadde ringt, sto jeg med førerkortet i hånden igjen, skryter Sanne.

Kaster penger og gebiss

BIR får mellom 50 og 60 henvendelser hvert år fra folk som har kastet noe de vil ha tilbake. Det kan være penger, høreapparater, gebiss, gullringer, verktøy, nøkler til hus og biler, iPader og spesialtilpassede sko.

— Vi stiller en del spørsmål om når det er kastet, hvor, type konteiner, hvilken side det er kastet på og om det ligger i en gjenkjennelig pose. Så tar vi stilling til om det er verdt å rykke ut på, forteller kontrollør Terje Ellefsen i BIR Privat.

Hvis konteineren ikke er full, tar han seg gjerne en tur inn for å lete. Hvis det er snakk om en papirkonteiner, bidrar gjerne den uheldige bosskasteren i letingen selv også.

Er det snakk om en full konteiner, foregår gjerne letingen i forbindelse med en rolig tømming over i bossbilen.

— Vi rykker ut til mellom 30 og 40 slike tilfeller årlig, og da finner vi som regel det vi leter etter.

Tøbbel i forbrenningen

Kommunikasjonssjef Mette Nygård Havre i BIR sier folk er blitt flinke til å kildesortere, men at det av og til går galt.

— Vi klarer veldig ofte å hjelpe de som er uheldige.

Det hender også at folk kaster ting i bosset som kan skape problemer i forbrenningsanlegget.

— Jeg har hørt om at folk har kastet felger i restavfallet. Det kan føre til at anlegget må stoppes i flere timer.

Elektrisk avfall, maling, olje og løsemidler er andre eksempler på ting som ikke skal ende i restavfallet.

IPAD: BIR- kontrollør Terje Ellefsen fant igjen nettbrett i papirbosset.
BIR
PENGER: Rigmor ble gjenforent med sine verdifulle papirlapper.
BIR
HØREAPPARAT: Denne damen kan fortsatt høre greit takket være en hjelpsom kontrollør.
BIR
VERKTØY: Noen ungdommer kastet ved en feil en kameradel og et skateboard-verktøy.
BIR
NØKKEL: Renovatør Terje Kvicksson fisket opp disse bilnøklene fra bosset.
BIR
NØKKEL: Også i denne papirkonteineren ble det funnet en bilnøkkel.
BIR